Novemberrevolusjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Novemberrevolusjonen
Novemberrevolusjonen
Soldater med en fanget revolusjonær
Dato 3. november 1918 - august 1919
Sted Tyskland
Resultat
Weimarrepublikken slo ned opprøret
Parter
Tyskland Weimarrepublikken
*Flag of Weimar Republic (war).svg Reichswehr
*Flag of the German Empire.svg Frikorps
*War Ensign of Germany 1903-1918.svg Stahlhelm
Socialist red flag.svg Kommunistische Partei Deutschlands
*Den bayerske sovjetrepublikken
*Spartakusforbundet
* Tyske anarkister
*Lokale kommunistiske grupper

Novemberrevolusjonen var et opprør i Tyskland i 1918 etter nederlaget i første verdenskrig. En utløsende faktor var misnøye med de sosiale forholdene, som hadde forverret seg under krigen. Opprøret først i flåten og så blant arbeiderne utviklet seg til en revolusjon der keiseren måtte abdisere.

Revolusjonen ble innledet med matrosopprøret i Kiel den 3. november 1918. De neste fem dagene ble det dannet soldat- og arbeiderråd i mange større tyske byer. Keiser Wilhelm II abdiserte og overlot regjeringsmakten til ledelsen i SPD.

Den ytterliggående venstresiden ønsket et kommunistisk styre, men det moderate og sentrumsorienterte SPD viste seg å ha støtte i flertallet av arbeiderklassen, også på arbeiderrådskongressen. Resultatet ble en demokratisk, parlamentarisk og liberal forfatning.

Det kommunistiske opprøret i Berlin, det såkalte spartakistopprøret i januar 1919, markerte avslutningen av novemberrevolusjonen og ble slått ned av høyreorienterte frikorps på vegne av den sosialdemokratiske regjeringen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]