Brandenburger Tor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 52°30′58,608″N 13°22′39,720″Ø

Se også Brandenburger Tor (sang)
Brandenburger Tor
Quadriga på toppen av Brandenburger Tor

Brandenburger Tor (Brandenburg-porten) er en byport som står ved Pariser Platz i Berlin i enden av paradegaten Unter den Linden. Plassen på vestsiden av porten er kalt Platz des 18. März til minne om Tysklands gjenforening og marsrevolusjonen.

Brandenburger Tor er et av Berlins og Tysklands viktigste vartegn. Den har blitt et symbol på både triumfer og tragedier.

Brandenburger Tor ble først bygget i 1734. Mellom 1788 og 1791 lot den prøyssiske konge Fredrik Wilhelm II porten oppføre på nytt i tidlig-klassisistisk stil. Arkitekten som hadde ansvaret for konstruksjonen var Carl Gotthard Langhans.

I 1793 ble portalen utvidet med en kvadriga øverst, en firspent vogn kjørt av den romerske fredsgudinnen. Da Frankrike okkuperte Berlin i 1806 sendte Napoleon denne figuren til Paris som krigsbytte. I 1814 kom den tilbake til Berlin. Den ble da utvidet med den tyske ørn og et nytt maktsymbol, det prøyssiske Jernkorset. Figuren ble samtidig omdefinert til den romerske seiersgudinnen Victoria.

Under den kalde krigen sto den på grensen mellom Vest- og Øst-Berlin og markerte skillet mellom den delte byen og det delte Europa. På samme måte ble den et symbol på gjenforeningen og befrielsen fra kommunismen i 1989.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Brandenburger Tor – bilder, video eller lyd