Zürich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Zürichs våpen
Zürichs sentrum med byens fire store kirker (fra venstre): Grossmünster, Predigerkirche, Fraumünster og St. Peterskirken. I bakgrunnen ser man Albis-fjellene.

Koordinater: 47°22′43″N 8°32′24″Ø

Zürich er den største byen i Sveits med en befolkning på 400 028 per 22. Januar 2014. Byen ligger i naturskjønne omgivelser ved Zürichsjøen. Den er hovedstad i kantonen Zürich, og er det viktigste kommersielle senteret i Sveits. Zürich lufthavn er landets største og et viktig knutepunkt for europeisk flytrafikk.

Byen er en velrenommert universitetsby, hvor ETH og Zürich Universitet er blant de viktigste institusjonene. Zürich er et av verdens viktige og betydningsfulle finanssentra, men har også en del tekstil-, maskin- og grafisk industri.

Zürich var opprinnelig en keltisk bebyggelse, og hadde i romertiden et kastell. I høymiddelalderen hadde byen en borg som var sete for flere tyske konger og keisere. I 1218 ble byen en fri riksstad, og ble i 1351 medlem av Det sveitsiske edsforbund. Under reformasjonen var Zürich et sentrum for protestantene, med Ulrich Zwingli som en av de viktigste drivkreftene.

Utsikt fra Uetliberg
SveitsstubbDenne Sveitsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.