Liste over kriger USA har deltatt i

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Krig Part 1 Part 2 Resultat President[1]
Den amerikanske uavhengighetskrigen
(1775–1783)
USAs flagg USA
Royal Standard of the King of France.svg Frankrike
De forente Nederlandenes flagg Nederland
Spanias flagg Spania
Storbritannias flagg Storbritannia
Grand Union-flagget Lojalister
Hessernes flagg Hessere
Seier
  • USA vant sin uavhengighet
  • Spania fikk tilbake Florida
Ingen
Kvasi-krigen
(1798–1800)
USAs flagg USA Frankrikes flagg Frankrike Seier John Adams
Den tripolitanske krig
(1801–1805)
USAs flagg USA
Sweden-Flag-1562.svg Sverige
Det osmanske rikets flagg Berberlandene
Flag of Morocco 1666 1915.svg Marokko
Seier
  • Fredstraktat mellom partene
Thomas Jefferson
1812-krigen
(1812–1815)
USAs flagg USA Storbritannias flagg Storbritannia Uavgjort James Madison
Den algeriske krig
(1815)
USAs flagg USA Det osmanske rikets flagg Algerie Seier
  • Tyrkisk dominans i regionen knust
Den meksikansk-amerikanske krigen
(1846–1848)
USAs flagg USA Mexicos flagg Mexico Seier
  • Mexikanske landavståelser til USA
James K. Polk
Den amerikanske borgerkrigen
(1861–1865)
USAs flagg USA Amerikas konfødererte staters flagg Konføderasjonen Seier
  • USA forblir forent, Sørstatene gjenerobres
Abraham Lincoln
Siouxopprøret
(1862)
USAs flagg USA Pine Ridge Flag.svg Sioux Seier
  • Indianerne overgav seg
USAs ekspedisjon i Korea
(1871)
USAs flagg USA Koreas flagg Kongedømmet Joseon Seier
  • Vellykket invasjon
Ulysses S. Grant
Black Hills-krigen
(1876)
USA USA Pine Ridge Flag.svg Lakota
Flag of Northern Cheyenne.svg Cheyenne
Flag of Arapaho Nation.svg Arapaho
Seier
Den spansk-amerikanske krig
(1898)[2]
USA USA
Cuba Cuba
Filippinene Filippinene
Katipunans flagg Katipunan
Spania Spania Seier William McKinley
Bokseropprøret
(1899–1901)
USA USA
Japan Japan
Russland Russland
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Keiserriket Tyskland Tyskland
Italias flagg Kongedømmet Italia
Østerrike-Ungarns flagg Østerrike-Ungarn
Quingdynastiets flagg Qing-dynastiet Seier
Den filippinsk-amerikanske krig
(1899–1913)
USA USA Filippinene Filippinene
1897 Katipunan flag.png Katipunan
Late 19th Century Flag of Sulu.svg Sulu
Seier
  • USA annekterer Filippinene
Pasifiseringen av Cuba
(1906–1909)
USA USA Cuba Cuba Seier
  • Valg avhold på Cuba
Theodore Roosevelt
Nicaraguas invasjon av Honduras
(1907)
USA USA
Honduras Honduras
El Salvador El Salvador
Honduras Juntaen
Nicaragua Nicaragua
Seier
  • Militærjuntaen ble tvunget til å gå av, nytt regime i Honduras
Negro-opprøret
(1912)
USA USA
Cuba Cuba
Cuba Opprørere Seier
  • Opprør slått ned
William H. Taft
USAs okkupasjon av Nicaragua
(1912–1933)
USA USA Nicaragua Nicaragua Seier
  • Nicaragua ble administrert av USA inntil 1933
USAs okkupasjon av Veracruz
(1914)[3]
USA USA Mexico Mexico Seier
  • USA okkuperte Veracruz inntil 23. november
Woodrow Wilson
USAs okkupasjon av Haiti
(1915–1934)
USA USA Haiti Haiti Seier
  • Regimeskifte på Haiti
Pancho Villa-ekspedisjonen
(1916–1917)
USA USA Mexico Villistas
Mexico Carrancistas
Tap
  • Amerikansk tilbaketrekning
Okkupasjonen av Den dominikanske republikk
(1917–1924)
USA USA Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk Seier
  • Regimeskifte i Den dominikanske republikk
Den første verdenskrig
(1917–1918)
Frankrike Frankrike
Storbritannia Storbritannia
Russlands flagg Russland
USA USA
Flag of Belgium (civil).svg Belgia
Sør-Afrika Sør-Afrika
Italia Italia
Romania Romania
Serbia Serbia
Portugal Portugal
Japan Japan
Montenegro Montenegro
Hellas Hellas
Brasil Brasil
Armenia Armenia
Flag of Hejaz 1917.svg Arabiske opprørere
Tyskland Tyskland
Østerrike-Ungarn Østerrike-Ungarn
Tyrkia Det osmanske riket
Bulgaria Bulgaria
Flag of Cyrenaica.svg Sanussiya
Seier
  • Aksemaktene kapitulerte
  • Nedleggelse av Det tyske imperiet
Intervensjonen i den russiske borgerkrigen
(1918–1920)[4]
Russland Den hvite armé
Japan Japan
USA USA
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia
Hellas Hellas
Italia Italia
Romania Romania
Serbia Serbia
Sovjetunionen Bolsjevikene
Russisk SFSR Russiske SFSR
Mongolia Mongolske kommunister
Fjerne Østen-republikkens flagg Fjerne Østen-republikken
Tap
  • Alliert tilbaketrekning fra Russland
  • Bolsjevikene seiret over Den hvite armé
Andre verdenskrig
(1941–1945)[5]
USA USA
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Sovjetunionen Sovjetunionen
Australia Australia
New Zealand New Zealand
Canada Canada
Sør-Afrika Sør-Afrika
Taiwans flagg Kina
Norge Norge
Flag of Belgium (civil).svg Belgia
Luxembourg Luxembourg
Nederland Nederland
Hellas' flagg Hellas
Jugoslavia Jugoslavia
Sovjetunionen Sovjetunionen
Panama Panama
Costa Rica Costa Rica
Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk
El Salvador El Salvador
Haiti Haiti

Honduras Honduras
Nicaragua Nicaragua
Guatemala Guatemala
Cuba Cuba
Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia
Peru Peru
Mexico Mexico
Brasil Brasil
Etiopia Etiopia
Albania Albania
Finland Finland med flere

Tysklands flagg Tyskland
Italia Italia
Japan Japan
Slovakia Slovakia
Ungarn Ungarn
Romania Romania
Bulgaria Bulgaria
Flag of Independent State of Croatia.svg Kroatia
Finland Finland
Frankrike Vichy-regimet
Spania Den blå divisjon
Thailand Thailand
Flag of Manchukuo.svg Mandsjukuo
Flag of the Mengjiang.svg Mengjiang
1931 Flag of India.svg Azad Hind
Seier
  • Aksemaktene kapitulerte
  • Alliert okkupasjon av Tyskland
  • Amerikansk okkupasjon av Japan
  • Den kalde krigen
Franklin D. Roosevelt
Koreakrigen
(1950–1953)[6]
Sør-Korea Sør-Korea
USAs flagg USA
Storbritannia Storbritannia
Canada Canada
Tyrkia Tyrkia
Nederland Nederland
Australia Australia
Filippinene Filippinene
New Zealand New Zealand
Thailand Thailand
Etiopias flagg Etiopia
Hellas' flagg Hellas
Frankrike Frankrike
Flag of Belgium (civil).svg Belgia
Colombia Columbia
Sør-Afrikas flagg Sør-Afrika
Luxembourg Luxembourg
Nord-Korea Nord-Korea
Folkerepublikken Kina Kina
Våpenhvile
  • Nord-Koreas invasjon av Sør-Korea ble slått tilbake
  • Koalisjonens invasjon av Nord-Korea ble slått tilbake
  • Kinas invasjon av Sør-Korea ble slått tilbake
  • Hovedsakelig status quo ante bellum
Harry S Truman
Operasjon Blå Flaggermus
(1958)
USA USA
Libanon Libanon
Libanon Opprørere Seier
  • Regjeringen beholdt makta
Dwight D. Eisenhower
Invasjonen i Grisebukta
(1961)
USA USA
Cuba Batista-tilhengere
Cuba Cuba Tap
  • Mislykket invasjon
John F. Kennedy
Vietnamkrigen
(1964–1975)[7]
Flag of the United States (Pantone).svg USA
Sør-Vietnams flagg Sør-Vietnam
Sør-Korea Sør-Korea
Thailand Thailand
Australia Australia
New Zealand New Zealand
Filippinenes flagg Filippinene
Laos Laos
Kambodsja Kambodsja
Vietnam Nord-Vietnam
Viet Cong FNL
Demokratisk Kampucheas flagg Røde Khmer
Laos Pathet Lao
Sovjetunionen Sovjetunionen
Nord-Korea Nord-Korea
Tap
  • Fredsavtale i 1973 og USA trakk seg ut
  • Nord-Vietnam erobret hele landet i 1975
  • Pathet Lao tar makta i Laos
  • Røde Khmer tar makta i Kambodsja
  • Over 6 millioner mennesker drept, hvorav 4 millioner av dem var sivile
Lyndon B. Johnson
Operasjon Power Pack
(1965–1966)
USA USA
Brasil Brasil
Honduras Honduras
Paraguay Paraguay
Nicaragua Nicaragua
El Salvador El Salvador
Costa Rica Costa Rica
Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk Seier
  • Juan Bosch avsatt som president
  • Valg av Joaquín Balaguer
Ñancahuazú-geriljaens opprør
(1966–1967)
USA USA
Bolivia Bolivia
Red star.svg Opprørere Seier
Den multinasjonale styrken i Libanon
(1982–1984)
USA USA
Frankrike Frankrike
Italia Italia
Storbritannia Storbritannia
Libanon Falangistene
Flag of Druze.svg Drusere
Amalbevegelsens flagg Amal
Libanons kommunistpartis flagg LCP
Flag of the Syrian Social Nationalist Party.svg SSNP
Tap
  • Fortsettende borgerkrig i Libanon
Ronald Reagan
Invasjonen av Grenada
(1983)
USA USA
Antigua og Barbuda Antigua og Barbuda
Barbados Barbados
Dominica Dominica
Jamaica Jamaica
Saint Lucia Saint Lucia
Saint Vincent og Grenadinene Saint Vincent og Grenadinene
Grenada Grenada
Cuba Cuba
Seier
  • Grenada okkuperes
  • Innsettelse av nytt regime og avsettelse av Maucire Bishop
Bombingen av Libya
(1986)
USA USA Flag of Libya (1977-2011).svg Libya Begge parter hevdet seier
  • Ødeleggelser i Libyas forsvar, Gaddafi overlevde
Tankskipskrigen
(1987–1988)
USA USA
Storbritannia Storbritannia
Kuwait Kuwait
Iran Iran Seier
  • Iranske angrep på nøytrale skip minket drastisk
USAs invasjon av Panama
(1989–1990)
USA USA Panama Panama Seier George H.W. Bush
Gulfkrigen
(1990–1991)
USA USA
Kuwait Kuwait
Flag of the Arab League.svg Den arabiske liga

Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Canada Canada
Sør-Korea Sør-Korea
Argentina Argentina
Pakistan Pakistan
Bangladesh Bangladesh m.fl

Irak Irak Seier
  • Kuwait frigjøres fra Irak
  • Irak mister sin status som regionalmakt
Operasjon Gotisk Slange
(1993)
USA USA
Malaysia Malaysia
Pakistan Pakistan
Somalia SNA Uavgjort
  • Aidid ble ikke fanget
Bill Clinton
Intervensjonen i Bosnia
(1994–1995)
Bosnia-Hercegovina Republikken Bosnia-Hercegovina
Kroatia Kroatia
NATO NATO
Serbia og Montenegro FR Jugoslavia
Republika Srpska Republika Srpska
Begge sider hevdet seier
  • Daytonavtalen signert, slutt på kamphandlingene
  • Bosnia blir delt
Operasjon Desert Fox
(1998)
USA USA
Storbritannia Storbritannia
Irak Irak
  • Mye irakisk infrastruktur ødelagt
  • FNs våpeninnspektører ble kastet ut av Irak
Kosovokrigen
(1998–1999)
UCK KLA.png UÇK
NATO NATO
Serbia og Montenegro FR Jugoslavia Begge sider hevdet seier
  • Serbisk militær tilbaketrekning fra Kosovo[8]
  • NATO-styrker tar kontroll over territoriet, Serbia beholder sivil kontroll
  • Kosovo fikk politisk selvstyre i 2008, Serbia gjør fortsatt krav på området.
Krigen i Afghanistan
(2001–)
ISAF ISAF

Afghanistan Det nye afghanske regimet
Den islamske staten Afghanistans flagg Nordalliansen

Taliban Det islamske emiratet
Taliban Taliban
Al-Qaeda Al-Qaida
IMU IMU
Hezb-e-Islami Gulbuddin Hezb-e-Islami Gulbuddin
Jihad Hezb-e-Islami Khalis
Lashkar-e-Toiba Lashkar-e-Toiba
Jaishi-e-Mohammed Jaishi-e-Mohammed
Hizbul Mujahideen Hizbul Mujahideen
Tehreek-e-Taliban Pakistan Tehreek-e-Taliban Pakistan
Quetta Shura Quetta Shura
Taliban Tehreek-e-Nafaz
Pågår
  • Taliban-regjering styrtet
  • Al Qaida-leirer destruert
  • Valg av ny regjering i Afghanistan
  • Pågående Taliban-opprør støttet av Al Qaida
George W. Bush
Krigen i Irak
(2003–2011)[9]
USA USA
Storbritannia Storbritannia
Irak Det nye Irak
Kurdistan Peshmerga
Flag of Assyria.svg Assyria
MultinationalForce-IraqDUI.svg Koalisjonen
Irak Saddam Husseins Irak
Ba'ath-partiets flagg Baath-partiet
ShababFlag.svg Iraq al-Islamiyyah
Al Qaidas flagg al-Qaeda
Jihad Mahdi-hæren
Jihad Ansar al-Sunnah
  • Saddam Hussein ble styrtet (2003)
  • Koalisjonsstyrkenes okkupasjon av Irak
  • Demokratiske valg avholdt, ny regjering (2005)
  • Irakisk væpnet motstand (fra 2003)
  • Amerikansk tilbaketrekning fra Irak i 2011
  • Økt almenn sikkerhet i Irak de siste årene[10]
Borgerkrigen i Libya
(2011)
Libyas flagg Overgangsrådet
Qatar Qatar
NATO NATO

Sverige Sverige
Jordan Jordan
De forente arabiske emirater Emiratene

Libya Libya Seier
  • Gaddafi ble styrtet og drept
  • Regimeskifte i Libya, opprettelsen av en overgangsregjering
Barack Obama

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Flere presidenter kan ha sittet i løpet av én krig, da nevnes den som satt ved krigens begynnelse.
  2. ^ Kan forbindes med Den cubanske uavhengighetskrigen, som startet allerede i 1868.
  3. ^ Kan sees i sammenheng med borgerkrigen som på det tidspunktet pågikk i Mexico, som USA bare delvis var involvert i.
  4. ^ Den russiske borgerkrigen startet allerede i 1917, men intervensjonen startet ikke før året etter. Borgerkrigen fortsatte også etter at koalisjonsstyrkene trakk seg ut etter den mislykkede intervensjonen.
  5. ^ Krigen begynte allerede i 1937 i Asia og 1939 i Europa, men USA ble ikke involvert før angrepet på Pearl Harbour i 1941.
  6. ^ Folkerettslig er det fremdeles krigstilstand på Koreahalvøya, men siden 1953 har det kun vært mindre trefninger mellom partene spredd over et større tidsrom. Året 1953 regnes som Koreakrigens de facto avslutningsår.
  7. ^ Vietnamkrigens startdato forblir en gråsone. Borgerkrigen i Sør-Vietnam kan sies å ha startet i 1957, men det var først i 1959 av Nord-Vietnam godkjente krigen og begynte å delta aktivt. USA ble gradvis involvert i løpet av første halvdel av 1960-tallet, og trakk seg offisielt ut i 1973 (selv om opptreningspersonell ble værende i landet).
  8. ^ Milosevic accepts peace plan, Finnish envoy says
  9. ^ Amerikanske kampstyrker trakk seg ut i 2010, og resterende personell var ute ved slutten av 2011. Debatten om hvorvidt krigen representerte en seier eller et nederlag for USA pågår fremdeles. Se lenker: 123
  10. ^ UK 'to continue deporting failed Iraqi asylum seekers'