Den tredje franske republikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Den tredje republikk i Frankrike, (fransk, La Troisième Republique, ofte stavet La 3ème Republique) (1870/75-10. juli 1940) er betegnelsen på det franske styresett og i videre forstand epokebetegnelse for den tilsvarende periode i landets historie mellom Det andre franske keiserdømme og Den fjerde republikk. Det var et republikansk parlamentarisk demokrati som kom til den 4. september 1870 etter keiser Napoleon IIIs fall under den fransk-prøyssiske krig.

Kort tid etter proklamasjonen ble den tredje republikk avbrutt av et revolusjonært folkestyre, Pariskommunen, som ble opprettet i Paris i protest mot den nasjonale regjeringen. Pariskommunen varte kun i 72 dager, 18. mars28. mai 1871.

Den tredje republikk ble formelt grunnlagt 30. januar 1875, ved at nasjonalforsamlingen fattet detaljerte vedtak om hvordan republikkens president skulle velges.

Den tredje republikk overlevde helt til den tyske invasjon av Frankrike under annen verdenskrig den 10. juli 1940, da makten i landet ble overtatt av Vichy-regimet.

Se også[rediger | rediger kilde]

historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.