Den hvite armé

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Flagget til Dødsbataljon (en del av den hvite bevegelse)

Den hvite armé (Belaia Armia, Белая Армия), den hvite bevegelse (Beloie Dvijenie, Белое движение), den hvite garde (Belaia Gvardia, Белая Гвардия, белогвардейцы) eller generelt som hvitegardistene, var en militær bevegelse i Russland som oppsto i 1917 i kjølvannet av den russiske revolusjon med det formål å bekjempe bolsjevikene og den røde armé (generelt som «rødegardistene»).

En propagandaplakat fra hvitegardistene som demoniserer Lev Trotskij.

Hæren ble dannet – som motrevolusjon – av admiral Aleksandr Koltjak, befalshaver av Svartehavsflåten. Hæren besto av frivillige og styrkene til generalene Michail Aleksejev, Lavr Kornilov, Nikolaj Judenitj og admiral Koltjak. Hæren spilte en viss rolle under den russiske borgerkrigen i årene 19181921. Koltjak ble tatt til fange av den røde armé og henrettet i 1919. Aleksejev døde i 1918, og Kornilov ble erstattet i løpet av sommeren 1919 av general Anton Denikin, men bortsett fra spredte kamper var borgerkrigen og hvitegardistene over ved årets slutt. Aleksandr Ivanovitj Gutjkov organiserte finansieringen fra sitt eksil i Tyskland. Den hvite armé fikk støtte fra utlandet, blant annet med tropper fra Storbritannia, etter initiativ fra Winston Churchill. Mange tilhengere av de hvite gikk frivillig i eksil i Frankrike, USA og andre land da nederlaget var anerkjent.

Det var også uavhengige grupper som den grønne armé og den svarte armé til Nestor Makhno som erklærte seg som fiender av både de hvite som de røde, skjønt stundom søkte de allianser med den ene siden mot den andre.

Se også[rediger | rediger kilde]

RusslandDenne Russland- og militærhistorierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.