Schack von Staffeldt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Schack von Staffeldt
Schack staffeldt.jpg
Født28. mars 1769[1]Rediger på Wikidata
GarzRediger på Wikidata
Død28. des. 1826[1]Rediger på Wikidata (57 år)
GottorpRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker, forfatter, skribent, amtmannRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

Adolph Wilhelm Schack von Staffeldt (født 28. mars 1769 i GartzRügen i Tyskland, død 26. desember 1826) var en dansk gullalderdikter og amtmann.

Historien om den tyskfødte Schack von Staffeldt er historien om å komme for sent. Mer presist et år, som var den tiden som gikk fra Adam Gottlob Oehlenschläger ga ut sin diktsamling Digte 1803 (egentlig utgitt ved juletider 1802, men på førsteutgaven står det 1803) til Staffeldt utga sin debutsamling Digte 1804. Der Oehlenschläger ble dyrket og hyllet som nasjonaldikter, kom Staffeldt aldri til å spille den store rollen i samtiden.

von Staffeldts karriere som dikter varte bare i fem år og han utga kun to samlinger med dikt. Det er imidlertid ikke bare tiden som utgjør forskjellen på Oehlenschläger og Staffeldt. Der Oehlenschläger var nasjonalromantisk og i sine dikt både imiterte folkevisenes måte å skrive på og brukte emner fra den folkelige overtro, var Staffeldt nyplatonist. Han avskydde motpartens begeistring for oldtiden. Hans dikt behandler splittelsen mellom jorden og det ideelle rike; det er dikterens oppgave å forbinde disse to adskilte enhetene. Han er derved betydelig mer radikal med henblikk på sitt syn på diktningen og dikterens rolle enn Oehlenschläger.

von Staffeldts morsmål var tysk, men han skrev dikt på dansk. At hans diktning ikke gikk i glemmeboken er takket være blant annet Georg Brandes. I boken Det moderne Gjennembruds Mænd skrev Brandes et essay hvor han redegjorde for de moderne trekk i Staffeldts diktning.

von Staffeldts dikt Indvielsen er tatt opp i den danske kulturkanonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b International Music Score Library Project, IMSLP-identifikator Category:Staffeldt,_Schack_von, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]