Donald Duck og gullhjelmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Donald Duck og gullhjelmen (engelsk The Golden Helmet) er en Donald Duck-historie skrevet og tegnet av Carl Barks. Historien ble først utgitt i Donald Duck Four Color nr. 408, juli 1952.

Donald Duck og gullhjelmen har blitt en klassiker og har flere ganger kommet i bokform. Historien er tatt opp i Danmarks kulturkanons «barnekanon».

Handling[rediger | rediger kilde]

Donald Duck jobber som vakt på Andeby museum, og i et gammelt vikingskip – åpenbart modellert etter Osebergskipet[1] – oppdager han et gammelt kart. Kartet viser hvor vikingen Olav Blåøy kom i land i Nord-Amerika og gjemte en gullhjelm. En mann ved navn Stein Blåøy hevder å være hans etterkommer, og med hjelp av sin advokat Skarp drar han for å finne hjelmen, så han kan kreve eierskap over hele Nord-Amerika. For å forhindre dette, drar Donald sammen med museumsdirektøren og sine nevøer, Ole, Dole og Doffen for å finne hjelmen først. Endene klarer dette, men hjelmen skifter senere eier mellom Blåøy, Skarp, museumsdirektøren og endene, som alle blir fristet til å bli herre over Nord-Amerika. Til slutt ender hjelmen på havets bunn, og kampen om kontinentet er over.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steine, Bjørn Arne. «Mangslags eventyr». Bokanmeldelse av K. Paasche og C. Barks: Donald Duck i vikingenes fotspor. Forskningsmagasinet Apollon 1/2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]