Silas og den sorte hoppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Silas og den sorte hoppe er en barnebok skrevet av den danske forfatteren Cecil Bødker. Boken er den første av i alt 14 bøker i serien om Silas og kom ut i 1967.[1]

I 1968 mottok Bødker Kulturministeriets forfatterpris for boken.[2] I 2006 ble den innlemmet i Danmarks kulturkanons «barnekanon».[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Seriens univers er et ubestemmelig sted i verden og et uklart sted i tid, men antagelig et stykke tilbake i historien. Silas er en selvstendig gutt som i begynnelsen av romanen har stukket av fra klovne-troppen han og moren har reist sammen med. Silas stakk av fordi han var misfornøyd med måten et par andre medlemmer av troppen behandlet ham på. Han driver nedover en elv på en båt han fant, og driver i land ved siden av en hestehandler, som ser muligheten for billig arbeidskraft i Silas.

Imidlertid vinner Silas en svart hoppe fra ham i et veddemål, og Silas stikker av nok en gang - denne gangen fra den sinte hestehandleren. På sin videre reise får Silas problemer flere ganger, ikke minst fordi mange av de menneskene han møter forsøker å narre ham. Dette lykkes også for en bonde som hjelper Silas med å drikke seg full. Underveis møter han også den lamme gutten Ben-Godik, akkurat i det han igjen møter klovne-troppen med moren hans. Handlingen kulminerer i en auksjon over Silas sin hoppe.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Anita Brask Rasmussen Og dansk børnelitteratur blev ændret for altid; Information, 15.8.2015
  2. ^ «Cecil Bødker (f. 1927)» (dansk). Litteraturpriser.dk. Besøkt 8. mars 2020. 
  3. ^ «Børnekunst / Silas og den sorte hoppe, 1967» (PDF) (dansk). Kulturministeriet. s. 227–228. Arkivert fra originalen (PDF) 23. oktober 2013. Besøkt 8. mars 2020. 
Autoritetsdata