Jens Vejmand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jens Vejmands arbeidsplass gjenskapt på Glud Museum

Jens Vejmand eller Hvem sidder der bag skærmen? er en dansk sang, skrevet av Jeppe Aakjær i 1905, og med melodi av Carl Nielsen i 1907 og ble uroppført av Vilhelm Herold. Den inngikk i diktsamlingen Rugens Sange og andre Digte fra 1906.

Sangen ble svært populær på begynnelsen av 1900-tallet og ble opptatt i Højskolesangbogen, og som 12 av sangene i denne er sangen tatt opp i den danske kulturkanon.[1] Sangen er inkludert i en rekke norske sangbøker, blant annet i Mads Bergs Skolens sangbok.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Aakjær skal ha blitt inspirert til å skrive sangen etter en tur sammen med Politikens redaktør, Ove Rode, og kom i snakk med veimannen Thomas Petersen. Han fortalte om sin forgjenger i Ringkjøbing amt, Jens Nielsen, som lå begravet under et trekors på kirkegården til Tjørring kirke like ved der samtalen fant sted.

Rode oppfordret Aakjær til å skrive et dikt på grunnlag av fortellingen, og dette ble trykket i Politiken 22. juni 1905.

Diktet ble særlig kjent da Aakjærs gode venn, Carl Nielsen, satte melodi til det i 1907 og Herold sang det.

Jeppe kan ha fått ideen til sangen da han hørte om Jens Nielsen fra Herning, men også hans barndoms bekjente «Gammel Iver» kan også ha spilt en avgjørende rolle for sangen. Han var veimann da Hovedvej A 16 ( idag Primærrute 16) mellom Viborg og Holstebro ble anlagt og unngikk fattigdommen da han ble gammel ved å reparere veier for områdets bønder.

Jens Veimann[rediger | rediger kilde]

Den Jens Vejmand han hørte om sammen med Rode var Jens Nielsen (født 17. november 1832, død 3. februar 1901).Han var sønn av husmannen Niels Hansen fra Herning og hans hustru (Ane Ka)Trine Andreasdatter og ble i 1854 gift med Johanne Pedersdatter. De fikk ti barn, hvor seks av dem overlevede barndommen. I 1868 flyttet de til Tjørring, i dag Hernings nordligste bydel og i 1873 ble Jens Nielsen ansatt som veimann i Ringkjøbing amt. Det var en fastlønnet stilling, som ble lønnet på nivå med en tjenestekar. Etter 25 års ansettelse fikk Nielsen et gratiale på 25 kr., tilsvarende til en månedslønn.

Jens Nielsen døde 68 år gammel i februar 1901. Aakjærs ord i diktet om den «kolde decembernat» passer ikke helt, men må sees som en dikterisk frihet. Det var heller ingen by med kjøpstadsrettigheter i Herningsområdet på den tiden, så «Staden» må henvise til Skive.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «12 Højskolesange / ‘Jens Vejmand’» (PDF) (dansk). Kulturministeriet. s. 159. Arkivert fra originalen (PDF) 23. oktober 2013. Besøkt 8. mars 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]