Dogmefilm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dogmefilm er et konsept som ble introdusert under Cannes filmfestival i 1995 av et dansk kollektiv av filmregissører som kalte seg Dogme 95. Kollektivet ble startet av Lars von Trier og Thomas Vinterberg for å være en motvekt mot kommersialiseringen av filmen og det store fokuset på effektmakeri.

Dogme 95 ønsket å flytte fokuset over på den gode fortelling ved å utfordre den etablerte måten å tenke filmproduksjon på. Derfor laget de et kyskhetsløfte som regissørene måtte skrive under på. De mest kjente dogmefilmene er Festen (Vinterberg) og Idiotene (Trier).

De ti dogmene[rediger | rediger kilde]

  1. Filming må gjøres på stedet. Å filme i studioer er strengt forbudt. Rekvisitter kan ikke bringes inn på innspillingsstedet. Er en spesiell rekvisitt nødvendig for handlingen, må den allerede finnes der.
  2. Lyd må aldri produseres separat i forhold bildene og omvendt. Musikk kan ikke brukes om den ikke allerede finnes der det filmes.
  3. Kameraet må være håndholdt. Kamerastativ er forbudt. Filmingen må foregå der filmen foregår.
  4. Filmen må være i farger. Kunstig lys er ikke tillatt. Om en scene får for lite lys må den klippes vekk eller et lite lys kan festes til kameraet.
  5. Optisk manipulering og bruk av kamerafilter er ikke lov.
  6. Filmen skal ikke inneholde overfladisk handling (våpen, mordere o.l. bør ikke forekomme).
  7. Fremmedgjøring i tid og rom er forbudt (filmen foregår her og nå).
  8. Sjangerfilm aksepteres ikke.
  9. Filmformatet må være Academy 35mm.
  10. Regissøren er ikke kunstner og skal derfor ikke krediteres.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]