J.F.J. Saly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
J.F.J. Saly
J.F.J. Saly
Portrett ved Jens Juel
Født20. juni 1717[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Valenciennes
Død4. mai 1776[1][5][2][3]Rediger på Wikidata (58 år)
Paris
BeskjeftigelseBilledhugger, professor og direktør ved Kunstakademiet
Utdannet vedAcadémie royale de peinture et de sculpture
NasjonalitetFrankrike[6]
Medlem avAcadémie royale de peinture et de sculpture
Accademia delle Arti del Disegno

Johan Martin Preislers stikk av rytterstatuen. Modellert etter seks Frederiksborghingster.
Rytterstatuen

Jacques-François-Joseph Saly (født 20. juni 1717, død 4. mai 1776) var en franskfødt billedhugger. I tillegg til å arbeide i sitt fedreland, var han også aktiv i Danmark og Italia.

Hans mest kjente verk anses å være rytterstatuen av Frederik VAmalienborg slottsplass i København. Kunstverket er tatt opp i den danske Kulturkanonen.[7]

Saly var født i beskjedne kår i Valenciennes i Frankrike. Allerede 9 år gammel begynte han i billedhuggerlære hos en lokal kunstner og lærte de grunnleggende praktiske ferdigheter hos han. Saly ble der i 5 år. Til tross for lite penger klarte foreldrene å få han sendt til Paris for å fortsette utdannelsen. Han begynte i lære hos Guillaume Coustou, en betydelig fransk billedhugger og hjalp Coustou med flere av hans største skulpturer. På samme tid gikk han på Kunstakademiet.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han vant flere medaljer ved Akademiet og i 1740 mottok han stipend og reisepenger for å studere videre i Roma. Her ble han i 8 år.

Han utførte en monumental portrettbyste av Malteserordenens stormester Emanuel Pinto de Fonseca i 174244 og en byste av en liten pike. Sistnevnte ble en av de mest kopierte skulpturer fra 1700-tallet. Saly var en av de første franske kunstnerne som ble medlem av Accademia degli Arcadi i Roma.

Saly kom hjem til Frankrike som en velutdannet, kjent og erfaren billedhugger. Men reglene var slik at han måtte være medlem av Akademiet for å kunne stille ut på Parisersalongen eller motta offentlige bestillinger. Han hadde allerede skisser til Faunen liggende og nå modellerte han den i full størrelse. Han ble tatt opp ved Akademiet i Paris i 1750 og medlem året etter.

Danmark[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Frederik V (rytterstatue)

I begynnelsen av 1750-årene var den danske regjering på utkikk etter en billedhugger som kunne utføre en rytterstatue av Frederik V. Det var Asiatisk Kompagni som ønsket den oppstilt på slottsplassen. I den forbindelse skrev J.H.E. Bernstorff til Joachim Wasserschlebe for å finne en dyktig fransk billedhugger. Wasserslebe var dansk gesandt i Paris.[8] Billedhuggeren Edmé Bouchardon avslo, henviste til Saly og mente han var den eneste som kunne makte oppgaven.

Det ble skrevet kontrakt med Saly i 1752 og utpå høsten året etter kom han til Danmark. Han fikk bolig på Charlottenborg og gjorde hurtig karriere ved Kunstakademiet. Han ble utnevnt til professor i 1754 og direktør noen måneder etter.

Oppholdet ble i stor grad preget av hans arbeide med rytterstatuen som ble til under dårlige arbeidsforhold. Statuen ble avduket 1. august 1771.

Ved akademiet gjennomførte han forbedringer etter forbilde av det franske kunstakademiet. Men da Struensee kom til makten endret dette seg. Struensee tvang gjennom forandringer ved blant annet å bestemme at bare dansker kunne være ansatt ved akademiet. Dette gjorde at Saly leverte inn sin avskjedssøknad 15. juli 1771, kort tid før avdukingen av rytterstatuen.

Han reiste ikke tilbake til hjemlandet med det samme fordi han prøvde å få utbetalt sitt tilgodehavende fra Asiatiske Kompagni. Alle steder var det god kutyme å utbetale kunstneren et gratiale på 50 000 riksdaler for et så stort arbeide som Saly hadde utført. Men dette måtte han gi seg på, han mottok 8 000 riksdaler og forlot København 2. juli 1774. Han var syk på dette tidspunkt og døde i Paris to år senere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kunstindeks Danmark, «Jacques François Joseph Saly», Kunstindeks Danmark kunstner ID 4022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Saly, Jacques-François-Joseph, oppført som Jacques-François-Joseph Saly[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, oppført som Jacques Saly, SNAC Ark-ID w68933b8, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Benezit Dictionary of Artists, oppført som Jacques François Joseph Saly, Benezit-ID B00159917, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, oppført som Jacques-François-Joseph Saly, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0058390[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ det svenske Nasjonalmuséets kunstnerliste, utgitt 12. februar 2016[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ «Kulturkanonen, Billedkunst, Frederik V» (PDF) (dansk). Kulturministeriet. s. 39. Arkivert fra originalen (PDF) 23. oktober 2013. Besøkt 28. oktober 2015. 
  8. ^ Dansk Biografisk Leksikon – Wasserschlebe

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]