Brumleby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Husrekke i Brumleby
Lekeplass

Brumleby (tidligere Lægeforeningens boliger) er en boligbebyggelse på Østerbro, København i Danmark.

Som en konsekvens av koleraepidemien i København i 1853 ble Brumleby bygget på Østerfælled. Byggingen startet i 1853 og pengene til prosjektet hadde Lægeforeningen samlet inn på privat basis. Lægeforeningen ønsket å skape sunne og billige boliger for arbeiderklassen og ga oppgaven til arkitekten Michael Gottlieb Bindesbøll.

Byggefasen strakte seg fra 18531857 og i den første etappen ble det bygget 240 meget små ett-og toroms leiligheter, hvor det i begynnelsen bodde ca. 900 mennesker. På grunn av krigen i 1864 gikk det en årrekke før resten av bebyggelsen ble fullført. Dette skjedde i 18661872 og denne gang med Vilhelm Klein som arkitekt. Da byggingen var ferdig, var det ca. 550 leiligheter i Brumleby som huset ca. 2500 mennesker. Selve lelighetene var ikke større enn dem i leiekasernene, men det var lys og luft mellom husene, i motsetning til de øvrige husene ved brokvarterenes plass. Dessuten var det åpne fellesarealer samt vaskehus, badeanstalt, bruksforening, bibliotek, forsamlingshus, ismeieri, slaktehus, verksteder og brannstasjon i Brumleby. De fleste av disse funksjonene er i dag nedlagt eller omdannet; f.eks. fungerer bruksforeningen som museum, badeanstalten er blandet bolig og butikk mens ismeieriet og forsamlingshuset «Kostalden» leies ut til møter og fester.

Bygningskomplekset har italienske landarbeiderboliger som inspirasjonskilde og er bygget som rekkehus i to etasjer. De gule og hvite husblokkene er 50 meter lange med syv inngangsdører som hver fører inn til 1 eller flere leiligheter. Langt de fleste leilighetene er i én etasje og kun et mindre antall i 2 etasjer. Til leilighetene i første etasje hører det småhaver mens arealene mellom blokkene er delt mellom privathaver og fellesareal.

Brumleby inngår flere steder i litteraturen f.eks. hos Martin Andersen Nexø. En historisk beskrivelse av bebyggelsen finnes i «Brumlebys historiebog» av Hans Helge Madsen, forfatter og kunsthistoriker (1936–2008).

Navnet Brumleby kommer av at bebyggelsen var plassert ute på et jorde hvor kyrne gikk og «brumlede» (brummet) (betegnelse for kyrs småsnakkende brummelyder).

Fra 199096 ble Brumleby renovert i samarbeid med beboerne og i 1997 ble Brumleby sammen med Øksnehallen og Ny Carlsberg Glyptotek tildelt Europa Nostras pris for bevaring og renovering.

I 2002 ble Brumleby solgt av «Københavns Kommunes byfornyelses- og saneringsselskab» og omdannet til «Brumleby Almene Andelsboligforening», administrert av KAB.

Brumleby er fredet og fredningen omfatter 37 bygninger samt omgivelser. [1]

Kulturkanonen[rediger | rediger kilde]

Brumleby er tatt opp i Danmarks kulturkanon under arkitektur. [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fredningssag / Lægeforeningens Boliger (Brumleby), Østerbrogade 57 fra Kulturarvsstyrelsen (besøkt 26. juni 2014)
  2. ^ «Kulturkanonen, Arkitektur» (PDF) (dansk). Kulturministeriet. s. 17–18. Arkivert fra originalen (PDF) 23. oktober 2013. Besøkt 28. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]