Antikrist (opera)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Antikrist er en opera av den danske komponisten Rued Langgaard. Det er Langgaards eneste opera, komponert i 1921-23 og omarbeidet 1926-30. På tross av adskillige forsøk fra komponistens hånd ble verket først uroppført i 1999, mange år etter Langgaards død. I dag regnes det for Langgaards hovedverk, det er tatt opp i Kulturkanonen[1] og det ble som den første danske opera innspilt på dvd i 2002.

Handling[rediger | rediger kilde]

Operaen består av en prolog og 6 bilder og det er ingen tradisjonell dramatisk handling. I stedet møter man allegoriske skikkelser som Hoffærdigheden, Hadet, Løgnen og Den store skøge. Langgaard har kalt operaen en stemningsfantasi over vor tid.[2] Prologen og 6. bilde fungerer som ramme for fortellingen – i prologen settes Antikrist inn i verden og i siste bilde tilintetgjøres han. De mellomliggende 5 bilder beskriver hans negative effekt på verden. Operaen gir et svært kritisk bilde av livsstilen på Langgaards tid og slutter med at det kun er Gud (eller troen på Gud) som kan gi mennesket innsikt, fred og harmoni.[3]

Verkhistorie[rediger | rediger kilde]

Første utgave av Antikrist ble ferdigstilt i 1923 og innleveret til Det kongelige Teater samme år. Her ble det avvist på grunn av teksten, som sensuren fant «dunkel og meget lidt tilgængelig»[2]. Langgaard ville imidlertid ikke uten videre akseptere avslaget og ved å oppsøke teatersjefen ble han lovet at man ville overveie bedømmelsen på nytt. I juni 1923 ble verket igjen avvist fra Det kongelige Teater. Enda en gang gikk Langgaard til teaterledelsen og han fikk lov til å forsvare verket. Men først to år senere kom teatrets svar - en ny avvisning.

I 1926 begynte komponisten en komplett omskrivning av verket. Teksten – som hadde vært den altoverskyggende årsaken til avvisningene av verket – ble radikalt omskrevet. Den nye versjonen ble ferdig i 1930 og Langgaard forsøkte igjen å få den antatt på Det Kongelige Teater. Det hjalp ikke særlig. Etter flere bedømmelser kom en ny, endelig avvisning i 1935 og enda en gang med teksten som primært kritikkpunkt.

Litt større hell hadde Rued Langgaard med å få verket antatt i Danmarks Radio, hvor dirigenten Launy Grøndahl sto for en konsertoppføring av siste del av operaen i 1940. Verket ble uroppført i 1980 av DR SymfoniOrkestret og Michael Schønwandt. Første innspilling er fra 1986 med Ole Schmidt og Sjællands Symfoniorkester.

Som scenisk opera ble Antikrist uroppført i 1999 på Tiroler Landestheater i Innsbruck på initiativ av den danske dirigenten Niels Muus. Tre år senere hadde operaen premiere i Danmark, i et samarbeide mellom DR og Det Kongelige Teater. Oppføringen fant sted i Ridehuset ved Christiansborg og ble sendt ut på dvd i 2005.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Musik / Antikrist, allegorisk opera i prolog og 6 billeder, 1923» (PDF) (dansk). Kulturministeriet. s. 153–154. Arkivert fra originalen (PDF) 23. oktober 2013. Besøkt 9. mars 2020. 
  2. ^ a b Antikrist (dvd-booklet), DACAPO 2.110402
  3. ^ Om Antikrist Arkivert 7. august 2007 hos Wayback Machine. på langgaard.dk Arkivert 12. desember 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]