Gedser forsøksmølle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gedsermøllens vinger oppstilt på Energimuseet ved Tange Sø.

Gedser forsøksmølle var en vindmølle som ble bygd i nærheten av Gedser (egentlig stod den ved Gedesby) i 1957) i Danmark. Den var koblet til det danske el-nettet. Møllen er med i den danske kulturkanonen.[1]

Gedsermøllen ble utformet på bakgrunn av Johannes Juuls erfaringer fra tidligere forsøksmøller bygd av SEAS. Gedser forsøksmølle var ved ferdigstilling verdens største vindmølle. I 1962 konkluderte Vindkraftutvalget under Danske Elværkers Forening at det på grunn av den billige oljen ikke var lønnsomt å produsere elektrisitet ved hjelp av vindkraft. Gedsermøllen fortsatte imidlertid å være i drift frem til 1967, da et girkassehavari gjorde at den stoppet.

Prinsippene fra Gedser forsøksmølle har blitt videreført i de moderne vindmøllene som er bygd i våre dager[klargjør], og den betraktes derfor som «stemoren» til disse. På denne måten var Gedsermøllen en horisontalt-akslet hurtigløper med tre vinger og elektromekanisk girsystem. Vingene var stall-regulerte og hadde innebygde luftbremser i vingetippene. Generatoren var en nettilsluttet asynkrongenerator.

På grunn av sin lange driftstid uten problemer og uten større vedlikehold (de ti årene fra 1957 til 1967) ble Gedser forsøksmølle renovert ti år etter (i 1977) med tilskudd fra blant annet NASA og DOE (Department of Energy, USAs energiministerium). Et nytt to-årig måleprogram ble igangsatt for å undersøke teknologien bak Gedsermøllen, ettersom de opprinnelige notatene som lå til grunn for dens spesifikasjoner hadde gått tapt. Den opprinnelige Gedsermøllen produserer ikke lenger elektrisitet. Generatorhuset og de tre vingene befinner seg ved Elmuseet ved Tangeværket. En moderne nacelle har blitt plassert overfor det opprinnelige tårnet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kulturkanonen, Design og kunsthåndværk, Gedser Forsøgsmølle (1957)» (PDF) (dansk). Kulturministeriet. s. 70–71. Arkivert fra originalen (PDF) 23. oktober 2013. Besøkt 28. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata