Gasolin’

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gasolin'
OpphavDanmark København, Danmark
SjangerRock
Aktive år1969–1978, 1982
PlateselskapCBS
Siste medlemmer
Kim Larsen, vokal
Franz Beckerlee, gitar
Wili Jønsson, bass/keyboards
Søren Berlev, trommer
Tidligere medlemmer
Bjørn Uglebjerg, trommer 1969–1971

Gasolin' var et dansk rockeband som ble dannet i København i 1969 av Franz Beckerlee (gitar, vokal), Wili Jønsson (bass, keyboards, vokal), Kim Larsen (vokal, gitar) og Bjørn Uglebjerg (trommer). Sistnevnte deltok på bandets første singler, men ble erstattet innen utgivelsen av debutalbumet og kontrakt med CBS av Søren Berlev (trommer). Bandet ble oppløst i 1978, men ble kortvarig gjenforent i desember 1982, da bandet var med på den kortvarige turnéen Gorilla Galla som bestod av flere konserter i Danmark.[trenger referanse]

Popularitet[rediger | rediger kilde]

Gasolin' har i dag status som tidenes danske rockband, noe som er befestet gjennom bandets åtte album. I tillegg må nevnes singelen Hvad gør vi nu, lille du? fra 1976, som også var med på Kim Larsen's oppsamlingsplate Rabalderstræde Forever fra 1990. Tre av albumene var livealbum, hvorav det siste ble utgitt posthumt. I tillegg kommer engelskspråklige versjoner av albumene fra 1973-75. Det mest kjente av disse, What a lemon (1976), ble endog utgitt i USA og høstet toppkritikk i Rolling Stone, men ble allikevel ingen salgssuksess.

Det var som dansk band med dansk språkdrakt at Gasolin' oppnådde sin store popularitet, ikke bare hjemme i Danmark, men etterhvert også i hele Skandinavia. I mangt og meget stod de i sin tid for selve inngrepet av det å være ung og dansk. Kim Larsens tekster, melodier og særegne stemme – med sitt humanistiske skråblikk på mannen i gatas hverdagsliv, gleder og sorger – har blitt stående som definerende typetegning av dansk folkesjel og kultur.

Inspirasjon[rediger | rediger kilde]

Musikalsk hentet Gasolin' sin inspirasjon fra så vidt forskjellige kilder som dansk visetradisjon, eksperimentell amerikansk og engelsk rock og pop fra samtiden, The Beatles og Jimi Hendrix. Fusjonen av disse inspirasjonskildene skapte et spennende og kraftfullt uttrykk som fullt og helt var deres eget – spesielt uttrykt gjennom den tidligere jazzmusikeren Franz Beckerlees allestedsværende el-gitarsound – men som til sist også ble deres bane i form av kreative og kunstneriske konflikter innad i bandet.

Fornyet interesse[rediger | rediger kilde]

På 2000-tallet har Gasolin' høstet fornyet interesse gjennom utgivelsen av CD-boksen 'The black box' (2003), inneholdende bl.a. alle deres sju danskspråklige album, samt gjennom Anders Østergårds dokumentarfilm om bandet – Gasolin' (2006) – som ble tidenes mest sette dokumentar på danske kinoer.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Albumet Live sådan er listet i Danmarks kulturkanon som ble utarbeidet av det danske kulturministeriet i 2006.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]