«Støvkornenes dans i solstrålerne»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Støvkornenes dans i solstrålerne»
KunstnerVilhelm Hammershøi
År 1900
Dimensjoner70 × 59 cm
PlasseringOrdrupgaard
Material(er)oljemaling

Solstråler eller solskinn, tidligere kalt «Støvkornenes dans i solstrålerne», er et maleri av Vilhelm Hammershøi malt 1900, olje på lerret, 70 x 59 cm. Siden 1989 har det vært eid av kunstmuseet Ordrupgaard. Det er tatt opp i Danmarks kulturkanon.[1]

Bildet forestiller et utsnitt av Hammershøis daværende leilighet, deler av gulvet og av ytterveggen med en dør til høyre og et dannebrogsvindu sammensatt av 6 x 4 små ruter til venstre. Lyset skinner forsiktig gjennom vinduet og danner en skrå stripe før det treffer gulvet og brer seg ut av bildets høyre kant.

Døren er lukket, vinduet er lukket og alt er malt realistisk og presist – men lyset kommer inn gjennom vinduet, bryter den frontale ro og antyder at nettopp i det å se tingene som de er, kommer den uventede innsikt, at denne virkelighet rommer mere enn det som kan ses.

Nesten alle linjer i bildet er rette. Bare i de tre øverste rutene i vinduet kan man se bølgemønsteret i taket på bygningen utenfor, resten av vinduet reflekterer lyset på en måte som gjør glasset ugjennomsiktig.

Bildets komposisjon er enkel og sublim. Tallrike forskyvninger og underinndelinger forholder seg til det gyldne snitt. Den store tomme gulvflaten forrest til venstre kontrasteres av vinduets lysende detaljer. Den statiske ro i frontalperspektivet forstyrres av lysflommens skrå anarki.

Bildet er, som det er karakteristisk for alle Hammershøis bilder, holdt i en gråtoneskala. Penselstrøkene er satt rytmisk og jevnt i ganske brede og korte strøk med en «tørr» pensel. Toneovergangene er gnidd ut i forsiktige forløp. Lerretets grunning trer stadig frem i enkelte partier: Hammershøi sluttet å male med en gang bildet var ferdig.

Bildet ligger i forlengelse av den impresjonistiske bevegelsens ambisjoner om å male øyeblikkets inntrykk.

Der er ingen pynt, ingen møbler og heller ingen mennesker i bildet. Men det må et menneske til for å se og male skjønnheten i denne uventede leken av lys i det upåaktede støv.

Kanonutvalgets begrunnelse[rediger | rediger kilde]

«Støvkornenes dans i solstrålerne» inngår i den dansk kulturkanonen under kategorien billedkunst. I sin begrunnelse for valget av maleriet sier blant annet Kanonutvalget:

«Lyset i dette billede er mere end i noget andet maleri af Hammershøi hovedmotivet. Hele det tomme rum ligger delvist badet i det sollys, der kommer fra vinduet. ... Ud over det sanselige har Hammershøi koncentreret sig om de formelle krav til maleriets komposition. Netop i dette billede fremstår de lodrette og vandrette planer meget markante. Vinduets geometriske form, fladerne og linjerne synes her at foregribe det 20. århundredes konstruktivistiske maleri. Udgangspunktet for Hammershøis formopfattelse var det synlige og konkrete, hvor de enkelte genstande har en egen iboende kraft. Form, lys og rum var de bærende elementer for i Hammershøis maleri.»[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Kulturkanonen, Billedkunst, Støvkornenes dans i solstrålerne» (PDF) (dansk). Kulturministeriet. s. 46–47. Arkivert fra originalen (PDF) 23. oktober 2013. Besøkt 28. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]