Rued Langgaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Rued Langgaard.gif

Rued Langgaard (født 28. juli 1893 i København, død 10. juli 1952 i Ribe) var en dansk organist og komponist. Han var sønn av komponisten og pianisten Siegfried Langgaard.

Som 11-årig vakte Langgaard oppsikt med sine improvisasjoner på det nye orgelet i Marmorkirken.

Langgaard foretrakk et senromantisk musikkspråk som viser en viss innflytelse av Richard Strauss, men skrev også radikalt eksperimenterende stykker. Han var motstander av mange av samtidens tendenser i dansk kirkemusikk og følte et opposisjonsforhold til tidens førende komponist Carl Nielsen.

Langgaard søkte i 20 år stillinger som organist, men ble forbigått inntil han i sen alder ble «sendt i internt eksil» som domorganist i Ribe.

Rued Langgaard komponerte flere store orkesterverker. Selv om han var protestant var Langgaard tiltrukket av både katolisismen, teosofisk filosofi og mystisisme. For ham var musikken og det kristne tankegods to sider av samme sak. Hans musikk bærer da også titler som Afgrundsmusik, Syndflod af Sol, Antikrist og Sfærernes musik.

Operaen Antikrist ble som den første danske opera gitt ut på dvd i mai 2005. Langgaards egen tekst til operaen viser et eiendommelig språkbruk. Operaen er tatt opp i den danske Kulturkanonen.[1]

Rued Langgaards Vej i den nordlige delen av Ørestad ble oppkalt etter han i 2000.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]