Manusforfatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

En manusforfatter er en person som skriver manuskript for film, TV eller scene. Manusforfatteren kan enten basere sitt manus på en annen forfatters verk ved å bearbeide en roman til dramaform, eller skrive sin egen originale historie.

En forfatter som skriver for sceneproduksjoner kan i tillegg benevnes dramatiker.[1] Men dersom teksten er en bearbeiding eller tilrettelegging av en annen forfatters originaltekst, benyttes som regel betegnelsen manusforfatter.

Manusbanken[rediger | rediger kilde]

En oversikt over norske manusforfattere og deres verker kan finnes i Manusbanken, som er et digitalt arkiv for alle norske manus som er skrevet for teater, film, radio og tv.[1]

Eksempler på bruk av begrepet[rediger | rediger kilde]

Aftenposten 24. november 2011:

Innspillingen av «Halvbroren» nærmer seg slutten. Kun 13 dager gjenstår. (---) Det tok dem ett år å finne crewet som i dag inneholder blant annet Nicolai Cleve Broch, Agnes Kittelsen, Frank Kjosås, Ghita Nørby, Jon Øigarden og Marianne Nielsen. Manusforfatter er Mette Marit Bølstad. Regissør er Per-Olav Sørensen.[2]

Glåmdalen 10. juli 2013:

Et musikaldrama skal filmes i en bygård på Kampen. (Bildetekst:) Manusforfatter Per Olav Sørensen (bak) i en bakgård på Kampen med Halvdan Sivertsen, Frank Kjosås, Haddy N?yie, Marion Ravn, Kjersti Elvik, Magnus Grønneberg og Jan Eggum.[3]

Aftenposten 8. november 2013:

Fire kvinnelige produsenter inntar filmstøttetoppen med 303 millioner kroner til å lage film. Men det har ikke gitt oss flere kvinnelige regissører og manusforfattere.[4]

Utdanning (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Det er ikke noe formelt krav til utdanning for å kunne kalle seg manusforfatter eller arbeide som manusforfatter. Likevel har noen utdanningsinstitusjoner valgt å utarbeide studietilbud for personer som ønsker å spesialisere seg i å skrive manus.

I Norge tilbyr (per 2018) Høyskolen Kristiania et treårig bachelorstudium i studieretningen «Manus».[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «MANUSBANKEN - Norsk dramatikk på nettet». www.manusbank.no. Besøkt 7. januar 2018. 
  2. ^ «Moss Avis - Sørensen regisserer innspillingen av "Halvbroren"». www.moss-avis.no (norsk). 24. november 2011. Besøkt 7. januar 2018. 
  3. ^ «Glåmdalen - Sommeren med Marion». www.glomdalen.no (norsk). 10. juli 2013. Besøkt 7. januar 2018. 
  4. ^ Furuly, Jan Gunnar (8. november 2013). «Flere kvinnelige filmprodusenter gir ikke nok kvinner i film». Aftenposten. Besøkt 7. januar 2018. 
  5. ^ «Studer manus på Høyskolen Kristiania | Oslo | Bachelor | Oppstart august 2018». Høyskolen Kristiania. Besøkt 7. januar 2018.