Hopp til innhold

«Drot og marsk»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Drot og marsk» er en opera av Peter Heise til en libretto av Christian Richardt etter Carsten Hauchs skuespill Marsk Stig fra 1850. Operaen ble uroppført på Det Kongelige Teater i København den 25. september 1878.

Heise kalte selv operaen et tragisk musikkdrama ettersom han brøt med datidens faste oppsett for å skape et sammenhengende musikkdrama i tidens nye stil. Handlingen er basert på historien om marsk Stig og mordet på Erik Klipping i Finderup Lade. Idéen til operaen kom fra Hauchs skuespill som Peter Heise hadde skrevet en ouverture til i 1856. I librettoen, som ble utgitt i 1876, har imidlertid Christian Richardt ofte gått tilbake til de danske folkevisene.

Operaen er den danske opera fra det 19. århundre som har holdt seg best på Det Kongelige Teaters repertoar.

I 2006 kom operaen med i den danske kulturkanonen under partiturmusikk.[1]

Synopsis[rediger | rediger kilde]

Operaen er basert på de historiske begivenheter som førte til mordet på Erik Klipping i 1286. Kongen er en uforbederlig skjørtejeger og da han forfører Ingeborg, gift med marsk Stig, arrangerer marsken en sammensvergelse mot kongen. Marsk Stig forvises og Ingeborg begår selvmord.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • Drot og marsk, Poul Elming, Bent Norup, Eva Johansson, Aage Haugland, Radiokoret og Det Kongelige Kapel, dirigert av Michael Schønwandt (Chandos)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Drot og marsk» (PDF) (dansk). Kulturministeriet. s. 147–148. Arkivert fra originalen (PDF) 23. oktober 2013. Besøkt 7. mars 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]