Hopp til innhold

Philip de Lange

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Philip de Lange
Født1705[1]Rediger på Wikidata
Strasbourg[2]
Død10. des. 1766Rediger på Wikidata
København[3]
BeskjeftigelseArkitekt Rediger på Wikidata
BarnPhilip Lange
NasjonalitetDanmark

Mastekranen på Holmen
Asiatisk Kompagni på et maleri fra 1749 av Johannes Rach og Hans Heinrich Eegberg fra portrettsamlingen på Frederiksborg slott

Philip de Lange (født 1700 eller 1704, død 10. desember 1766) var murermester og arkitekt og en sentral person i dansk arkitekturhistorie.

Philip de Lange innvandret sannsynligvis til Danmark fra Holland eller Strasbourg sommeren 1729. Murerhåndverket hadde han antakelig fått opplæring i Holland. Han var en stund i virksomhet i Haag og innskrevet som murermester i København 15. juli 1733. I 1734–1735 var han i Norge. Det finnes så vidt man vet ingen bilder av ham og de biografiske opplysningene er også svært sparsomme.

Philip de Langes produksjon var svært omfangsrik. Han virket som en av Københavns største entreprenører og murermestre og hans arbeidsfelt strakte seg til alle arkitekturens grener; militær, sivil, kirkelig og industriell bygging. I den danske arkitekturhistorie supplerer han derved Elias David Häusser og Eigtved. Selv har han også virket som fabrikant, idet han i sine siste år anla salpeterverk ved sin egen bolig i Prinsessegade på Christianshavn.

I sine tidligste verk var de Lange sterkt preget av den hollandske senbarokken. Han la hovedvekt på fasadens utsmykking med pyntelig dekorasjon, slik det sees på Zieglers gård og Møinichens palé. Han formet helt nye borgerhustyper i København samt gavlkvisthuset, bl. a. med segmentgavl over fasadens midte. Da han i slutten av 1730-årene kom til å bygge for Søetaten, endret stilen hans seg mot større enkelthet i formene og en sterkere plastisk virkning. Årsaken var dels oppgavenes karakter, dels i noen grad påvirkning fra Hausser og Thurah.

Lange utførte et anlegg av virkelig storslått karakter ved å realisere Christian VIs rekonstruerte Orlogsværft og flåtestasjonen (Gammelholm og Nyholm). Den siste tiden av de Langes virksomhet faller innenfor rokokkoen og her lyktes det ham å bevare en viss selvstendighet overfor Eigtveds innflytelse. Han benyttet ingen ornamental utsmykking, unnlot sågar ofte bruken av lisener og konsentrerte seg helt om formgivningen, som f.eks. ved Stephen Hansens palé i Helsingør, som er et av hans mest betydelige arbeider.

Han står også bak ombygging av Glorup herregårds hovedbygning.

En allé på Holmen er oppkalt etter ham, en allé som med litt godvilje er fortsettelsen av Amalienborgaksen.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Damsholte kirke
Glorup herregård i 1898

Kulturkanonen[rediger | rediger kilde]

Glorup inngår i Danmarks kulturkanon under kategorien arkitektur og Philip de Lange er ført opp som arkitekt sammen med Christian Joseph Zuber og Nicolas-Henri Jardin. I sin begrunnelse for valget av Glorup sier blant annet Kanonutvalget:

«Glorup indtager med hovedbygning, avlsgård og have en vigtig plads i dansk arkitektur som et forbilledligt eksempel på omdannelser, der bygger på store tanker tænkt ude i verden omsat til Danmark ved brug af stedets arkitektur og landskabets potentialer.» [4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 13536129h[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Kunstindeks Danmark, Kunstindeks Danmark kunstner ID 8821[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ RKDartists, rkd.nl, besøkt 16. august 2023[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Kulturkanonen, Arkitektur» (PDF) (dansk). Kulturministeriet. s. 9–10. Arkivert fra originalen (PDF) 23. oktober 2013. Besøkt 28. oktober 2015. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Rikke Tønnes: Stephen Hansens Palæ : bygherren : arkitekten Philip de Lange : livet i og omkring et helsingørsk handelshus, 1997 ISBN 87-7407-151-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]