Lars Lilholt Band

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lars Lilholt Band
OpphavFoto: Simon Wedege Petersen
SjangerFolkemusikk
Pop
rock
Aktive år1982 -
Nettstedhttp://www.larslilholtband.dk
Medlemmer
Lars Lilholt
Gert Vincent
Klaus Thrane
Tom Bilde
H.C. Nielsen
Eskild Dohn
Tidligere medlemmer
Kristian Lilholt
Tine Lilholt
Tommy Kejser
Andre forhold

Lars Lilholt Band er et dansk folk-rock-orkester som har eksistert under dette navnet siden 1982. Orkesteret har gitt ut rundt 20 album og er kjent som et meget aktivt live-orkester. Deres mest populære nummer, «Kald det kærlighed» er tatt opp i Kulturkanonen.

Orkesterets medlemmer[rediger | rediger kilde]

Alle medlemmene av orkesteret spiller mange flere instrumenter, her er nevnt de viktigste.

Historie[rediger | rediger kilde]

Lars Lilholt har røtter tilbake til det danske folkemusikk-miljøet og i slutten av 1970-årene spilte han i folk-rock-orkesteret Kræn Bysted's. Dette orkesteret la ned i 1982 og Lars Lilholt hadde da mulighet for å spille inn noen sanger som ikke hadde passet inn i Kræn Bysted's.

Året etter valgte han ut noen av musikerne fra innspillingen av debutplaten Og Fanden Dukked' Op Og Sagde «JA» og arrangerte en turné. Turneen brakte dem også til Roskildefestivalen hvor orkesteret fikk sitt gjennombrudd. På det tidspunkt besto orkesteret av Lars Lilholt, Tine Lilholt, Kristian Lilholt, Gert Vincent og Tommy Kejser. Sistnevnte forlot bandet i 1991 for å bli fulltidsmanager for bandet. Han ble avløst av Tom Bilde, der kom fra Mek Pek Partyband.

Etter et intermesso i Dalton Trioen (Lars Lilholt, Johnny Madsen og Allan Olsen) samlet Lars Lilholt i 1986 igjen orkesteret til et mer rockende uttrykk. En stabiliserende faktor for orkesteret i disse årene var en kontrakt på 4 plater.

I begynnelsen av 1990-årene var det oppløsningstendenser i orkesteret, men ved å sende ut live-albumet Kontakt fikk orkesteret sin hittil største salgssuksess og sangen «Kald det kærlighed», som opprinnelig var med på platen Portland, fikk plutselig sitt gjennombrudd og ble en landeplage.

I 1992-1993 sto karrieren for Lars Lilholts vedkommende igjen i Dalton Trioens tegn. Vinteren 1993-1994 ble Lilholt Band samlet igjen og man spilte inn albumet Kong Pukkelrygs Land. Den ble startskuddet til en konsertturné sommeren 1994. Det ble spilt inn et livealbum fra turneen som ble utgitt samme år og som solgte over 70 000 eksemplarer.

I 2004 forlot Kristian Lilholt bandet. Han ble erstattet av H.C. Nielsen, som spiller tangenter i bandet. Dessuten kom Eskild Dohn med.

Lars Lilholt og Gert Vincent er de eneste gjenværende av den opprinnelige besetningen fra starten i 1982, da Tine Lilholt i årsskiftet 200607 meddelte at hun ville forlate bandet.

I 2008 ga bandet ut to album: først Smukkere med tiden og senere på året Jokerne, som er en plate med omskrivninger av andre sanger av diverse kunstnere; fra Bob Marley til John Lennon.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Anerkjennelse[rediger | rediger kilde]

  • 2004: 2 Danish Music Award Folk for årets folkartist og årets sangskriver
  • 2005: «Kald det kærlighed» tatt opp i populærmusikk-kategorien i Kulturkanonen
  • 2006: Danish Music Award Folk for årets sangskriver

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]