Tobey Maguire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tobey Maguire
FødtTobias Vincent Maguire
27. juni 1975 (48 år)
USAs flagg Santa Monica, California
BeskjeftigelseSkuespiller
Filmprodusent
Utdannet vedYoung Actors Space
EktefelleJennifer Meyer (2007–)
SøskenJopaul Van Epp
BarnRuby Sweetheart Maguire
NasjonalitetUSA[1]
Aktive år1989–
IMDbIMDb

Tobey Maguire (født Tobias Vincent Maguire 27. juni 1975 i Santa Monica, California) er en amerikansk skuespiller og filmprodusent. Han begynte sin karriere på 90-tallet, men har blitt mest kjent for sin rolle som Peter Parker/Spiderman i Spider-Man-filmene.

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Tobey Maguire spilte i mange mindre filmer og TV-serier inntil han endelig i 1997 fikk et lite gjennombrudd i The Ice Storm, regissert av Ang Lee, hvor han spilte en birolle. Sitt virkelige gjennombrudd fikk han derimot året etter, da han spilte hovedrollen i fantasyfilmen Pleasantville (regissert av Gary Ross), hvor han og motspilleren Reese Witherspoons karakterer plutselig blir dratt tilbake til en 50-talls situasjonskomedie. Filmen ble nominert til tre Oscars i 1999.

Senere i 1999 spilte han i Siderhusreglene mot Charlize Theron og Michael Caine, hvor han spiller en ung mann som har bodd på barnehjem i hele sitt liv, og nå vil ut og utforske verden. Denne filmen vant to Oscars og ble nominert til ytterligere fire. Han spilte også i den ikke fullt så kjente westernfilmen Ride with the Devil.

I 2000 spilte han en forfatterspire som blir nære venner med sin engelskprofessor, spilt av Michael Douglas, i den kritikerroste dramakomedien Wonder Boys, hvor også Katie Holmes medvirket. Etter dette var han involvert i en del bråk angående en film som han og bestevennen Leonardo DiCaprio spilte inn i 1995-96, det svart-hvite lavbudsjettsdramaet Don's Plum. Utgivelsen ble forsøkt stoppet i USA og Canada av DiCaprio og Maguire, som argumenterte med at de hadde aldri ment å lage den som en film. Den fikk dog sin permiere 10. februar 2001 i Berlin i Tyskland. Ikke lenge etter hadde Maguire også en av stemmene i animasjonsfilmen Cats and Dogs.

I 2002 fikk han rollen som satte ham definitivt på A-skuespillerkartet - nemlig Peter Parker/Spider-Man i Spider-Man, etter hard kamp med flere andre skuespillere, inkludert Leonardo DiCaprio, James Franco, Scott Speedman og Freddie Prinze jr. Franco fikk for øvrig rollen som Harry Osborn i stedet. Maguire trente i månedsvis for filmen, og så uvanlig muskuløs ut under innspillingen. Maguire sa også at han aldri hadde lest en Spider-Man-tegneserie før han tok rollen som Spider-Man, men takket ja fordi han likte manuset. Og filmen ble hyllet av både publikum og et samlet pressekorps.

I 2003 spilte han i en ny Gary Ross-regissert film, Seabiscuit, en sann historie om en veddeløpshest som inspirerte hele nasjonen USA. Maguire spiller jockyen til hesten i filmen som ble syvfaldig nominert til Oscar-utdelingen i 2004.

I 2004 gjentok han rollen som Peter Parker/Spider-Man i Spider-Man 2. Maguire kunne nesten ikke spille i filmen grunnet en ryggskade. Jake Gyllenhaal stod faktisk klar til å erstatte ham og hadde trent en god stund for å bli fit til rollen, men Maguire ble klar akkurat i tide. Scenen hvor han skriker "I'm back! I'm back! Oh, my back..." i filmen ble faktisk skrevet inn etter Maguires problemer, som en artig referanse til skaden hans. I likhet med originalen, ble filmen en stor favoritt hos publikum og presse.

To etter spilte han en amerikansk soldat i den Steven Soderbergh-regisserte The Good German, som imidlertid aldri ble noen stor suksess, selv med George Clooney, Cate Blanchett og Maguire på rollelista. Året etter spilte han i Spider-Man 3, den tredje filmen om superhelten. Også denne gangen ble det en stor kassasuksess, men den fikk lunken mottakelse hos pressen, noe som gjorde at det ikke blir noen flere Spider-Man-filmer med Maguire i hovedrollen. Serien kommer for øvrig tilbake med helt nytt crew og ny cast i 2012.

I 2009 spilte Maguire en amerikansk soldat som får livet sitt drastisk endret etter et oppdrag i Afghanistan, i filmen Brothers, en amerikansk nyinnspilling av den danske filmen Brødre. Filmen ble regissert av Jim Sheridan, og i de andre hovedrollene figurerer Natalie Portman og Jake Gyllenhaal. Maguire ble jevnt over hyllet for sin prestasjon, og ble også belønnet med sin første Golden Globe-nominasjon. Filmen fikk også strålende kritikker.

To år etter kom komedien The Details ut. Opprinnelig skulle James McAvoy hatt hovedrollen, men han ble utilgjengelig, og Maguire overtok rollen. Filmen har foreløpig ikke fått noen kinodistrubisjon, men ble vist under Sundance-festivalen og fikk brukbare kritikker. I 2013 landet han en rolle i den Baz Luhrmann-regisserte nyinnspillingen av The Great Gatsby, hvor han skal spille Nick Carraway og Leonardo DiCaprio hovedrollen Jay Gatsby, med Carey Mulligan som Daisy Buchanan.

Han skal spille i Jason Reitmans dramafilm Labor Day og i komiminiserien The Spoils of Babylon senere i 2013. Etter planen skal han spille Bobby Fischer i biografifilmen om sjakkspilleren, som skal hete Pawn Sacrifice. Denne er satt opp en gang i 2014.

Maguire var også linket til flere andre store roller. Han var blant annet på et tidspunkt klar for å spille Ethan Hawkes rolle i Training Day (2001), og hadde allerede begynt treningen frem mot det. Men produsentene ville i stedet ha Hawke i rollen, og Maguire ble castet i Spider-Man i stedet. Hawke ble for øvrig belønnet med Oscar-nominasjon for sin innsats i Training Day. Andre roller han var nær ved å få er Orlando Blooms rolle i Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003) og Devon Sawas rolle i Final Destination (2000).

Han fikk en birolle i Ang Lees Historien om Pi, filmatiseringen av Yann Martels roman med samme navn, men hans scener ble kuttet bort fordi regissøren følte at navnet hans ble for stort i forhold til rollen han spilte. Rafe Spall erstattet ham.

Filmprodusent[rediger | rediger kilde]

Maguire har sitt eget produksjonsselskap, Maguire Entertainment.

Han har produsert to kjente filmer, 25th Hour (regissert av Spike Lee, med Edward Norton og Philip Seymour Hoffman i hovedrollene) og Country Strong (regissert av Shana Feste, med Gwyneth Paltrow og Garrett Hedlund i to av rollene). Han produserte også kortfilmen Whatever We Do (2003) med Robert Downey jr. og Zooey Deschanel og Seeking Justice (2011) med Nicolas Cage. I tillegg var han eksekutiv produsent for Seabiscuit (2003).

Han produserer også den kommende komedien Rock of Ages (2012) med Tom Cruise.

Familie og privatliv[rediger | rediger kilde]

Maguire hadde en vanskelig barndom, siden foreldrene skilte lag når han var to år gammel, og han måtte vokse opp med foreldre som levde separat. Han hoppet også av high school når han var 15 år gammel for å satse helhjertet på skuespillerkarrieren. Han har aldri rørt dop eller alkohol, men var i yngre år likevel kjent for å feste en del, særlig i lag med nevnte DiCaprio.

Han har dessuten vært vegetarianer siden 1992, og har fortalt åpent om det de seneste årene. Han ble til og med erklært tittelen Verdens mest sexy vegetarianer av magasinet PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) i 2002.

I 2002 var Maguire forlovet med skuespillerinnen Rashida Jones. Det gikk også rykter om at han hadde en romanse på gang med Kirsten Dunst under innspillingen av den første Spider-Man-filmen. Dette har begge to avvist i senere tid. Han er nå gift med Jennifer Meyer-Maguire, som er datteren til Universal Studios-sjefen Ron Meyer. De to har fått to barn, en datter som heter Ruby Sweetheart (født 2006) og en sønn ved navn Otis Tobias (født 2009). Familien bor i Los Angeles.

Maguire er barndomsvenn med Leonardo DiCaprio. De to er fremdeles gode venner. Han har også blitt gode venner med flere av sine medskuespillere i filmer han har medvirket i, som for eksempel James Franco, Kirsten Dunst og Reese Witherspoon. Han var i bryllupet til sistnevnte da hun giftet seg med skuespilleragenten Jim Toth i 2011.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

Produsent[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.imdb.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]