Hover kirke (Ringkøbing-Skjern kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hover kirke (Ringkøbing-Skjern kommune)
OmrådeRingkøbing-Skjern kommune
BispedømmeRibe stift
ProstiRingkøbing Provsti
Byggeår1100-tallet
KirkegårdJa
Arkitektur
ByggematerialeKvaderstein
TårnNei
Beliggenhet
Kart
Hover kirke
56°08′35″N 8°24′40″Ø
Hover kirke (Ringkøbing-Skjern kommune) på Commons
Hover kirke på kartet over Danmark
Hover kirke (Ringkøbing-Skjern kommune)
Hover
Hover kirke på kartet over Danmark
Prekestolen i Hover kirke med de 4 apostlene avbildet
Triumfmuren med kalkmaleriet til venstre for åpningen til koret

Hover kirke, ligger ca. to kilometer vest for landsbyen Hover, er én av de eldste steinkirker i Danmark og anslås å være bygget på 1100-tallet. Kirken er nesten uforandret siden den ble oppført og den fremstår i dag som et godt eksempel på gammel dansk arkitektur.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Hover kirke er et godt eksempel på en landsbykirke fra 1100-tallet. Den er bygget av tilhuggede granittkvadre i romansk stil. Skipet er rektangulært og koret nesten kvadratisk, og vinduene er små og høytsittende. I motsetning til de fleste andre danske kirker har Hover kirke ikke et klokketårn, men i stedet en beskjeden klokke. Klokken henger under et halvtak på østgavlen.

Endringer og tilføyelser[rediger | rediger kilde]

I år 1771 ble kirkens vestgavl skadet i et uvær. Denne ble deretter murt om og en stor støttepilar holder nå muren oppe. Våpenhuset ble bygget på 1500-tallet, i en sengotisk stil på sydsiden av kirken, hvor herrenes inngang engang var. (Kvinnenes inngang var på nordsiden av kirken).

Kalkmalerier[rediger | rediger kilde]

Under restaureringer i 1910 ble mørke og utydelige kalkmalerier avdekket på den nordlige del av triumfmuren, som danner inngangen til koret fra skipet. Kalkmaleriene er datert til 1500-tallet og forestiller Isaks ofring, som muligvis er etter et tresnitt i Christian IIIs bibel.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Kirkens interiør ligner ellers mye på det man finner i andre danske kirker. Den har en prekestol, alter, døpefont, orgel og benker som nå er olivengrønne. Utover disse ting har Hover Kirke to spesielle ting, som den er berømt for. Den er berømt for dels den moderne altertavlen fra 1968, og dels et abstrakt malt breddeloft fra omkring 1960. Disse to maleriene er laget av kunstneren Mogens Jørgensen.

Prekestolen[rediger | rediger kilde]

Prekestolen viser de 4 evangelistene Matteus, Markus, Lukas og Johannes.

Døpefont[rediger | rediger kilde]

Døpefonten er like gammel som kirken selv. Den har tidligere vært fullstendig fargelagt, og det kan den dag i dag stadig ses små stykker maling, etter den ble avsyret.

Orglet[rediger | rediger kilde]

Orglet er kjøpt av Tårs kirke[1] og er bygget av firmaet Th. Frobenius og Sønner Orgelbyggeri i 1968 og er utstyrt med 8 stemmer fordelt på ét manual og pedal.

Kulturkanon[rediger | rediger kilde]

Den 24. januar 2006 offentliggjorde kulturminister Brian Mikkelsen den danske kulturkanon. Denne kanon inneholder hovedverker i den danske kulturarv og er utarbeidet av flere utvalg. Disse utvalgene stod for hver deres kategori og bestod av 5 personer. I kategorien for arkitektur ble Hover kirke valgt sammen med blant annet Vor Frue kirke (København), Sydney Opera House og Østbroen, Storebælt, og om Hover kirke har de blant annet skrevet følgende:

«Kirken er som bygningstype hjemmehørende i det danske kulturlandskap. Som et kjennemerke ligger kirken hevet over mark og eng og gir til stadighet landskapet perspektiv og karakter.»[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Informasjon om orgelkøp». Arkivert fra originalen 31. oktober 2009. Besøkt 27. november 2009. 
  2. ^ «Kulturkanonen, Arkitektur» (PDF) (dansk). Kulturministeriet. s. 7–8. Arkivert fra originalen (PDF) 23. oktober 2013. Besøkt 28. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]