Niels W. Gade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Niels W. Gade
Niels Wilhelm Gade
Niels Gade by Georg Weinhold.jpg
FødtNiels Wilhelm Gade
22. februar 1817
København
Død21. desember 1890 (73 år)
København
Gravlagt Holmens kirke
Beskjeftigelse Komponist, dirigent, musikkpedagog, universitetslærer
Nasjonalitet Danmark
Utmerkelser Pour le Mérite for vitenskap og kunst
Sjangre/
former
symfoni
Instrumentfiolin, orgel, pipeorgel

Niels Wilhelm Gade (født 22. februar 1817 i København, død 21. desember 1890 i Danmark) var en dansk komponist og dirigent. Gjennom flere årtier var Gade den dominerende skikkelsen i dansk musikkliv. Hans mest kjente verk er nok «Brudevalsen» (fra Et Folkesagn), samt «Elverskud» (ballade for soli, kor og orkester).

Virke[rediger | rediger kilde]

Niels W. Gade fikk sitt gjennombrudd som komponist som 24-åring i 1841 med fantasi-ouverturen Efterklange af Ossian.

Hans Symfoni nr. 1 På Sjølunds fagre Sletter ble uroppført av Felix Mendelssohn med Gewandhausorkestret i Leipzig. Den var en så stor suksess, at Mendelssohn tilbød ham å bli sin assistent. Han slo seg ned i byen og ble fort et stort navn i Tyskland. Ved Mendelssohns død i 1847 overtok Gade hans stilling som sjef for orkestret.

I forbindelse med utbruddet av den dansk-tyske krig i 1848, valgte Gade imidlertid å vende hjem til Danmark, hvor han som direktør for både Musikforeningen og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium hadde stor innflytelse på det danske musikkliv i annen halvdel av 1800-tallet.

Denne innflytelsen skulle etterhvert bli utfordret av andre musikkselskap, som for eksempel Euterpe, stiftet av Chr. Fr. Emil Horneman og blant andre Edvard Grieg i København i 1865.

Etter Gades død i 1890 avtok innflytelsen fra hans person og musikk raskt. Hans musikk hadde – bortsett fra de tidligere nevnte verk – ikke den store holdbarhet, og snart var den feiet av banen av de nye tendenser, som kom med bl.a. Carl Nielsens musikk på begynnelsen av 1900-tallet.

Kulturkanonen[rediger | rediger kilde]

«Elverskud» er tatt opp i den danske Kulturkanonen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]