Oslo bussterminal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′41,605″N 10°45′34,409″Ø

Oslo bussterminal / Galleri Oslo
Bussterminalen Grønland
Gamlebylinjen
Bussterminalen Grønland
Trikkeholdeplassen, mars 2013
Land Norge Norge
By Oslo
Kommune Oslo
Sted Vaterland
Åpnet 1987
Tjenester
Linje(r) Linje 18 Linje 19 
Forbindelser
T-bane Samtlige linjer
Tog Tog Oslo S
Buss Buss 37, 60, 70

Oslo bussterminal er sentralpunktet for region- og langdistanse- bussruter til/fra Oslo. Bussterminalen er lokalisert i bygningen Galleri OsloVaterland/Grønland. Den åpnet samtidig med bygningen i 1987, og har ikke vært lokalisert andre steder tidligere. Konseptet med en stor felles bussterminal i sentrum av Oslo, ble planlagt av Stor-Oslo Lokaltrafikk for rutene mellom Oslo og Akershus og omegn, men benyttes også til ruter fra Oslo til hele landet og internasjonal trafikk (se Ruter). Terminalen ble i sin tid dimensjonert for 450 daglige avganger. Enkelte dager er det nå 1 100, altså mer enn dobbelt så mange.[1] Det vanlige er 1030 avganger pr. dag.[2] 25 000 passasjerer er innom pr. dag, dette forventes å øke til 35 000-40 000 innen 20 år.[2]

Beliggende i Schweigaards gate har terminalen også en trikk- og buss-holdeplass utenfor selve bygningen, som benyttes av bybusser og trikken på Gamlebylinjen (se infoboks). I tillegg er det kort vei til Oslo S og til to t-banestasjoner, dog noe lenger unna.

Status og fremtidsutsikter[rediger | rediger kilde]

Sitat Bussterminalen er sprengt kapasitetsmessig. Å flytte terminalen vil løse bussproblematikken for all fremtid, og det vil rydde opp i den håpløse trafikksituasjonen som vi har i dette området Sitat
– Sivilarkitekt Kurt Singstad i MAD Arkitekter.

Både Oslo kommune og Oslo bussterminal ønsker å flytte denne funksjonen, grunnet sprengt kapasitet – og praktiske og estetiske hensyn. Dette var sist fremme i media sommeren 2008, da KLP Eiendom (som eier Lavblokka vis-à-vis Galleri Oslo) foreslo å bygge en ny terminal over sporene på Oslo S.[3] Arkitektene KLP Eiendom hadde leid inn så for seg at dagens bussterminal byttes ut med butikker på gateplan, og at Schweigaards gate blir en lysere gate med trær og mer plass, som en videreutvikling av kommunens intensjoner og planer for oppgradering av strøket. Det ville også ryddet opp i trafikksituasjonen.

Plan og bygningsetaten ønsker å få bussterminalen ut av gaten (og dermed også fjerne de fylkeskryssende bussene), slik at gaten kan utvikles til en ren bygate. I planene for nye Oslo S foreslår Plan og bygningsetaten å bygge en ny bussterminal over sporområdet. Plan og bygningsetaten har dessuten foreslått å rive dagens bussterminal.

Det har også flere ganger foreslått at bussterminalen en gang for alle flyttes ut av sentrum, og at de fylkeskryssende busser snus utenfor indre by[4], helst ved bygrensen. Nils Carl Aspenberg ved Sekretariatet for bytrafikk og Gustav Nielsen ved Transportøkonomisk institutt er av tyngre talerør for et slikt syn.

Ruter har senere støttet begge disse forslagene, og i M2016-rapporten laget av Ruter, Jernbaneverket og Statens vegvesen foreslås det å lage en regionsbussterminal øst og vest for bykjernen - henholdsvis på Bryn og Lysaker - samt å flytte dagens bussterminal til sporområdet over Oslo S. Rapporten sier: «Det planlegges ny bussterminal tvers over alle sporene på Oslo S som en del av en helhetlig utvikling av Norges største trafikksenter. Kapasiteten ved dagens bussterminal i Schweigaardsgate er i praksis fullt utnyttet. Ny bussterminal ved Oslo S gir oss et mer kompakt og funksjonelt knutepunkt med høyere kapasitet og bedre omstigningsforhold enn dagens terminal ved Vaterland. Bygging av ny bussterminal ved Oslo S bør ses i sammenheng med anleggsarbeidene for Follobaneprosjektet og tilsier oppstart i 2018 med ferdigstilling i løpet av 2021.

I tillegg er det behov for videreutvikling av en rekke knutepunkter hvor buss vil spille en avgjørende rolle, deriblant Bryn, Sinsen, Skøyen, Lysaker, Hauketo, Sandvika, Ski og Lillestrøm (ny gateterminal), samt ny terminal på Fornebu, Økern, Dyrløkke og Vinterbro (gateterminal).»

Ruter[rediger | rediger kilde]

Ruter til og fra selve terminalen.

Regionruter[rediger | rediger kilde]

Ruter Region:

Brakar Region:

Opplandstrafikk:

Langdistanse[rediger | rediger kilde]

TIMEkspressen:

NOR-WAY Bussekspress

Nettbuss express/Bus4You:

Unibuss Ekspress:

Swebus Express:

Forrige stasjon   Sinnbild Straßenbahn.svg Trikken i Oslo   Neste stasjon
Linje 18
RikshospitaletTinghusetHoltet(–Ljabru)
Enveiskjøring
Linje 19
MajorstuenNationaltheatretLjabru
Enveiskjøring

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Leder (24. februar 2009). «Oppussing av bussterminalen». Aftenposten. Besøkt 4. juli 2010. 
  2. ^ a b Bjørn Egil Halvorsen (17. februar 2010). «Kan denne løse bussfloken?». Aftenposten. Besøkt 4. juli 2010. 
  3. ^ Ingrid Elisabeth Moe (4. juni 2008). «Vil bygge Norges høyeste bygning». Dagens Næringsliv. Besøkt 29. august 2009. 
  4. ^ Osloby.no - Vurderer å skrote ny bussterminal over Oslo S (11.02.2015) - «- Vi skal vurdere muligheten or en bussterminal lengre utenfor sentrum. Da er det snakk om flere terminaler på steder som Bryn, Helsfyr, Sinsen og Skøyen, sier Grytbakk.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]