Strömstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strömstad
Søndre havn i Strömstad
LandSveriges flagg Sverige
LandskapBohuslän
LänVästra Götalands län
KommuneStrömstad
Areal458 hektar[1]
Befolkning6 288 (2010[2])
Bef.tetthet16,31 innb./hektar
Nettsidewww.stromstad.se/
Posisjonskart
Strömstad
Kart
Strömstad
58°56′39″N 11°11′11″Ø

Strömstad har en enorm skjærgård med en rekke holmer og skjær, samt 10 større øyer: Nordkoster, Sydkoster, Nord-Långö, Syd-Långö, Öddö, Daftö, Daftö-Välö, Tjärnö, Saltö og Rossö.

Strömstad er en by i Västra Götalands län i landskapet Bohuslän i Sverige. Den ligger 13 mil fra Oslo og 16 mil fra Göteborg. I 2010 hadde byen 6 288 innbyggere.[2]

Strömstad ble grunnlagt av Karl XI i 1676. Motorveien E6 har ført til at byen siden 2008 bare ligger en halvtime unna en av Norges største byregioner, Fredrikstad/Sarpsborg, og siden 2015 har Østfoldsykehuset i Sarpsborg tatt imot fødende kvinner fra Strömstad. Strömstad er Sveriges vestligste by. Nordmenn eier over 1 300 hytter i Strömstad. Hver femte fastboende med stemmerett i Strömstad er utenlandsk statsborger, også her dominerer nordmenn. Nord i kommunen ligger kjøpesenteret Nordby, som er et av Nordens største og har 80–90 prosent av omsetningen sin fra Norge.

Historie[rediger | rediger kilde]

En liten havn ved navn Strømmen ble laget her i 1500-tallet for å laste fisk og tømmer. Da Båhuslen ble overført fra Danmark-Norge til Sverige i 1658 som følge av freden i Roskilde, fikk Sverige et problem. De nordre deler av lenet (Strömstad og nordre Tanum) hadde kortere vei til Halden enn nærmeste svenske by, som var Uddevalla. For å demme opp for handelslekkasjen ut av landet ble Strömstad grunnlagt. Byen hadde byprivilegier fra 1667, og selve bystatusen ble stadfestet 15. april 1676 av Karl XI. På det tidspunktet sto den norske armeen i byen, etter at den danske generalen Gyldenløve hadde brent byen året før. Først etter freden i Lund i 1679 ble den nye byen overgitt til svenskene.

Også på 1700-tallet var Strömstad gjenstand for krigshandlinger ved flere anledninger. Strömstad var hovedkvarter for kong Karl XII under krigen mot Norge fra 1716 til han døde under angrepet på Halden i 1718. Tordenskjold hadde gjort et vellykket angrep i Dynekilen i 1716, men en ilandsetting av tropper i Strömstad i 1717 mislyktes. I harde strider klarte svenskene å slå tilbake med en styrke på hele 1 800 mann. I 1788 rykket prins Karl av Hessen inn over Svinesund (to mil nord for Strömstad) og besatte Strömstad. Denne gang ble det ingen stridigheter, vennskap rådet mellom invasjonsstyrkene og innbyggerne. En mislykket invasjon i 1808 førte til en tradisjon med en årlig fest i byparken den 27. april. I 1827 ble en mann skadet av en saluttkanon, og kong Karl XIV Johan forbød feiring av minnet.

Innbringende sildefiske gjorde at innbyggertallet i Strömstad steg fra 300 i 1750 til 1 100 i 1805. På 1800-tallet ble Strömstad også kjent for sine mange badehus, og kong Oscar I var stadig på ferie her. Sjøfart og rederier ble viktige næringer, før handel og mekanisk industri kom sterkere på 1900-tallet. Fra 1900 til 1930-tallet hadde steinindustrien et oppsving. Krokstrand, 2 mil øst for Strömstad og bare 1 km fra stedet hvor Berbyelva renner ut i grenseelva Iddefjorden, var da et større sted enn Strömstad. Nå har innbyggertallet falt fra over 1 000 til drøyt 50.

Svinesundsbroene ble innviet i henholdsvis 1946 og 2005 av kongene i Norge og Sverige. Kommunen består av sognene Hogdal, Lommeland, Näsinge, Skee og Tjärnö, som i 1862 tilsvarte landkommunene rundt Strömstad by. I 1952 ble de fire førstnevnte sognene slått sammen til storkommunen Vette, men bare 15 år senere ble både Vette og Tjärnö innlemmet i Strömstad. I 2004 ble tingretten nedlagt og Strömstad hører nå til Uddevalla tingrett. Sykehuset i Strömstad har blitt kraftig bygget ned de siste tiårene, tilbudene er sentralisert til Uddevalla og sentralsykehuset i Trollhättan, hele 12 mil unna. Det er på denne bakgrunn fødslene ble lagt til Fredrikstad, og deretter til Sarpsborg da sykehuset der åpnet i 2015, kun 5 mil fra Strömstad.

Etter lettelsene i valutarestriksjonene i 1947 ble den norske handletrafikken til Strømstad så voldsom at nordmenn daglig vekslet inn 100.000 kroner i byen. Strømstads egne innbyggere måtte til Uddevalla for å få kjøpt klær, og stemningen ble etter hvert svært hissig. Nordmenn kjøpte sko, tekstiler, garn og sytråd som det var stor mangel på i Norge, og svensk forbud mot å eksportere.[3] Ved Svinesund kontrollerte tollere fra Halden tolldistrikt grensepasseringene for å avdekke forsøk på smugling av valuta og klær. Tollerne holdt til i en tidligere tysk vaktstue.[4] Det trengtes et pass utstedt etter 8. mai 1945, og man måtte sende en begrunnet søknad om hvorfor man ville en tur til Sverige, vedlagt en attest for nasjonal holdning under krigen. Først etter omkring to ukers ventetid fikk man svar på om innreisetillatelse var gitt.[5]

Senere i etterkrigstiden var mange varer billigere i Norge, og da var det svensker som reiste til Norge, først og fremst for å handle mel, sukker og margarin. På 1970-tallet ble det anlagt en dypvannshavn ved Kålvik, bare 1 km fra Nordby Shoppingcenter. Her ble det bygget en gassplattform som ble fraktet videre til Nordsjøen. Fra 1980-tallet tiltok grensehandelen etter hvert som avgiftspolitikken og oljeinntektene fikk prisnivået i Norge til å stige, samtidig som den svenske kronen ble svakere. På 2000-tallet ble havnen i Kålvik brukt til en shoppingbåt som fraktet passasjerer mellom Nordby og Sarpsborg. Båten utnyttet et smutthull i tollreglene som gjorde det mulig å selge øl til danske priser, så lenge man hadde et fast ukentlig anløp til Skagen. Norske myndigheter brukte store ressurser på å stoppe fergedriften.

6 300 innbyggere bor i Strömstad by. Kebal og Östra Ånneröd er to mindre tettsteder nord for byen, begge med rundt 200 innbyggere. Kommunens fjerde og siste tettsted er Skee, en stasjonsby ved E6 med 600 innbyggere.

I valget i 2006 ble Strömstadspartiet største parti med 28,7 prosent av stemmene, og fikk dermed 11 av de 39 representantene i kommunestyret. Partiet vant på folks misnøye med at utbyggingen av Strömstad gikk for fort og var for dårlig regulert. Denne seieren ble tolket som fiendtlighet mot nordmenn som har kjøpt seg inn i området.[6] På denne tiden åpnet Petter Stordalen et digert spahotell i Kebal. I tilknytning til hotellet ligger også en nyoppbygget landsby med ferieleiligheter i venetiansk stil med småbåtkanal mellom husene. Etter finanskrisen stoppet boligbyggingen opp, og det er i dag[når?] stor boligmangel i Strömstad og opptil fem års ventelister for bolig. Særlig utfordrende er situasjonen for sommervikarer, fordi mange leier ut til feriegjester som betaler høye priser per uke. Dette rammer også fastboende leietakere, da tidsbegrensede utleiekontrakter fra august til juni er vanlig.

I 2009 opprettet norske og svenske myndigheter en enorm, felles nasjonalpark som heter Ytre Hvaler på norsk side, og fortsetter nedover svenskekysten med navnet Kosterhavet.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Strömstads næringsliv er i stor grad basert på turisme og grensehandel fra Norge. Tross det lave innbyggertallet har byen to systembolag og et av Nordens største kjøpesentre, Nordby Shoppingcenter. Den vanligste turistgruppen er norske endagsbesøkende som kommer med bil, båt eller buss for å handle mat, alkohol og tobakk. Årsaken er prisforskjeller og en gunstig kronekurs. Bare Stockholm har større omsetning på alkoholutsalgene Systembolaget enn Strömstad. De siste årene har systembolagene i Strömstad holdt stengt på skjærtorsdag, for å prøve å dempe en norsk folkevandring til byen denne dagen, særlig dominert av bilkaravaner fra det østlandske rockabillymiljøet på såkalt heisatur.

Byens avis heter Strömstads Tidning. Fra midten av juni til midten av august er gjestehavnen og de fem campingplassene overfylte. Nesten 85 prosent av gjestene er nordmenn. Øygruppen Koster er også et populært turistmål, og det går hurtigbåt fra Strömstad til Koster. De nesten bilfrie Koster-øyene er et sykkelparadis, men trues av fraflytting fordi høye eiendomspriser gjør at lærerne ikke klarer å finne et sted å leie bolig.[trenger referanse]

Hver sommer settes det opp et daglig lyntog, såkalt X2000-tog, som kjører hele veien fra Stockholm til Strömstad på 5 timer.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Fra Strömstad er det kortere til alle de seks Østfold-byene enn til nærmeste svenske by, Uddevalla. Med bil bruker man fra Strömstad cirka 20 minutter til Halden, 30 minutter til Sarpsborg, 35 minutter til Fredrikstad, 50 minutter til Moss, 1 time til Askim og Mysen og halvannen time til Oslo. Sørover er det cirka 20 minutter til Tanumshede, 50 minutter til Uddevalla, 1 time til Lysekil og halvannen time til Göteborg. Utbygging av E6 til motorvei mellom Strömstad og Tanum ble ferdig i 2015, og reisetiden til Uddevalla og videre sørover ble reduseres med drøye 5 minutter. Den nærmeste flyplassen Moss lufthavn, Rygge er 45 minutter unna, mens Göteborg-Landvetter lufthavn og Oslo lufthavn, Gardermoen er drøyt to timers kjøring unna.

Fergeselskapet Color Line har avganger til Strömstad fire ganger daglig med båtene MS «Bohus» og MS «Color Viking» fra Sandefjord. I 2007 reiste nærmere 1,3 mill. passasjerer med disse båtene. Fra sommeren 2014 startet rederiet Fjord Line en konkurrerende rute til Sandefjord med to daglige avganger. Fjord Lines konkurrerende rute hadde sin siste avgang i september 2023, da de valgte å legge ned driften.[7] I tillegg er det avganger noen dager i uka med mindre ferger fra Strömstad til Skjærhalden og Fredrikstad. Bussruten Grensependel går til Halden elleve ganger om dagen. Togruten Bohusbanan kjører til Göteborg sju ganger om dagen, i tillegg går det også seks ekspressbusser til Göteborg.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

På vestsiden av Koster er det svært værhardt, med åpent hav. På gode dager kan man se helt til Kragerø i Telemark. Skjærgården mellom Strömstad og Fredrikstad/Sarpsborg har flere soltimer enn hele Europa nord for Middelhavet, med over 2 000 soltimer i året.
  • Koster, marin nasjonalpark og kabelbåt mellom øyene Nordkoster og Sydkoster
  • Daftö Resort, lekeland, svømmebasseng og en av Sveriges største campingplasser
  • Alaska, skulpturanlegg på øya Nord-Långö, laget av en hjemvendt gullgraver
  • Lökholmen, stor campingplass, badestrand og Sveriges vestligste fastlandspunkt
  • Capri, stor sandstrand, bassenger, tennisbaner og naturreservat
  • Nötholmen, spahotell, golfbane og hyttelandsby med båtkanaler mellom husene
  • Furholmen, liten holme med restaurant og strender, kun 1 km fra sentrum
  • Bohusleden, 36 mil lang vandringsled gjennom Bohusläns innland til Lindome
  • Blomsholm, område med mange fornminner som bautasteinsirkler og gravhauger

Kjente personer fra Strömstad[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]