Bratsberg amt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bradsberg amt på kart fra 1785.

Bratsberg amt var en administrativ enhet (amt) i Norge 1662–1918, som i geografisk utbredelse tilsvarer det senere Telemark fylke. Det var delt underamt til Akershus stiftamt og Christiansand stiftamt.

Bratsberg amt tilsvarte Bratsberg len som ved Amtsinndelingen i 8. februar 1671 ble til et eget amt underlagt Christiansand stiftamt, fra 1687 underlagt Akershus stiftamt.

Bratsberg amt grenset i syd og vest til Nedenes amt, i nordvest til Bergenhus amt og i nord og øst til Buskerud amt, i øst til Jarlsberg grevskap og Laurvig grevskap, senere Jarlsberg og Larvik amt.

Skrivemåte[rediger | rediger kilde]

Ved overgang til fylker i 1919 var den offisielle skrivemåten Bratsberg amt, etter at 1907-reformen innførte liten forbokstav på substantiv (Amt -> amt). Før 1907 var således den vanlige skrivemåten Bratsberg Amt (Ubunden form: Bratsberg). Tidligere, f.eks. i Matrikkelen av 1838 var skrivemåten Bratsbergs Amt og Pontoppidans kart av 1785 var skrivemåten Bradsbergs Amt. Navnet skriver seg fra den gamle storgården Bratsberg i Gjerpen.

Gotisk: .

Fra 1. januar 1919 fikk Bratsberg amt navnet Telemark fylke.

Fogderier 1785[rediger | rediger kilde]

Fogderier 1890[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]