Tønsberg flyplass, Jarlsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tønsberg flyplass, Jarlsberg
Jarlsberg Flyplass 2005 sett fra sør
IATA: – ICAO: ENJB
Basisdata
BeliggenhetSem
Høyde27 m / 90 ft
59°18′0″N 10°22′0″Ø
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
18/36 800 2 624 Asfalt
Kart
Tønsberg flyplass
59°17′53″N 10°22′12″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Tønsberg flyplass, Jarlsberg, oftest bare kalt Jarlsberg flyplass, ligger på Nordre Ås, 3 km nordøst fra tettstedet Sem (Tønsberg) i Vestfold.

Flyplassen har en rullebane på 800 meter med asfaltdekke. Baneretningenen er 18 og 36. ICAO-kode er ENJB. Driften av flyplassen utføres av Jarlsberg Fritidssenter. Det opererer flere klubber fra Jarlsberg, deriblant Tønsberg Flyveklubb, slik at det er et rikt luftsportsmiljø med motorfly, mikrofly, seilfly og fallskjerm[1] på plassen.

Jarlsberg ligger i nordlige del av Torp kontrollsone og under Farris TMA, slik at tårnet på Sandefjord lufthavn, Torp må kontaktes både ved ankomst og før avgang.

Historie[rediger | rediger kilde]

Flyplassen ble anlagt av tyske soldater i august 1940 som en improvisert flyplass med falske installasjoner for å narre fiendtlige rekognoseringsfly. Helt på slutten av krigen ble Jarlsberg oppgradert til nødlandingsplass og «Platzkommando Tönsberg» ble opprettet. Arbeidet på rullebanen ble utført av russiske krigsfanger. Etter krigen ble plassen tatt i bruk til taxi- og skolefly. Det har blitt avholdt en lang rekke populære flystevner på stedet, det første allerede i 1937.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]