Midt-Telemark (distrikt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Midt-Telemark er et distrikt i Vestfold og Telemark fylke. Midt-Telemark utgjør et historisk distrikt på grensen mellom Øvre Telemark og Skiensfjorden. Det er omtrent sammenfallende med den eldste definisjonen av Grenland, men fra slutten av 1500-tallet ble distriktet en del av administrative og kirkelige enheter betegnet Nedre Telemark, og ble over tid forstått som en del av Telemark; samtidig endret definisjonen av Grenland seg og kom etterhvert til å betegne distriktet Skiensfjorden. Både Telemark og Grenland som geografiske begreper dels utvidet og dels forskjøv seg dermed nedover i Bratsberg amt.

I dag defineres distriktet Midt-Telemark som kommunene Midt-Telemark og Nome, som samarbeider gjennom regionrådet Midt-Telemarkrådet. Kommunene i distriktet har et samlet areal på 1 014 km² med til sammen 17 150 innbyggere (1. januar 2017). Midt-Telemark kommune ble etablert i 2020 ved sammenslåing av de tidligere kommunene og Sauherad. Nome var før sammenslåingen Midt-Telemarks største i både areal og folketall, og deltok i kommunesammenslåingsprosessen; de andre kommunene valgte Midt-Telemark som navn på den nye kommunen utfra et ønske om at Nome etterhvert skal slutte seg til den; Nome var selv uenig i at den nye kommunen tok navnet Midt-Telemark fordi det også er navnet på distriktet som Nome ligger i.[1]

Definisjoner[rediger | rediger kilde]

Midt-Telemark defineres i dag som kommunene Midt-Telemark og Nome. Midt-Telemark anses ofte som en egen region på grensen mellom Øvre Telemark og Skiensfjorden. Midt-Telemark er omtrent sammenfallende med den opprinnelige definisjonen av Grenland, som bestod av områdene rundt Norsjø samt Bø; i nyere tid har imidlertid definisjonen av Grenland endret seg til å bli sammenfallende med det som opprinnelig het Skiensfjorden og har følgelig forskjøvet seg nedover i dagens fylke, mens det opprinnelige Grenland har blitt kalt Midt-Telemark. Både Midt-Telemark og Skiensfjorden ligger utenfor den opprinnelige definisjonen av Telemark, dvs. «telenes land», som historisk bare omfattet det som i dag kalles Øvre Telemark.[2]

De nøyaktige grensene for hva som regnes som Midt-Telemark har også i nyere tid variert noe som følge av kommunesammenslåinger og grensejusteringer. I dag defineres Midt-Telemark vanligvis som kommunene Midt-Telemark og Nome; Holla, den ene kommunen som ble slått sammen til Nome kommune, ble tradisjonelt regnet til Skiensfjorden/Grenland (i moderne forstand), men har senere ofte blitt regnet til Midt-Telemark.

Kommuner[rediger | rediger kilde]

Kommunane i Midt-Telemark

Midt-Telemark besto frem til 2020 av tre kommuner:

Nr Navn Folketall Areal km² Målform
0819 Nome kommune Nome 6 585 389 Nøytral
0821 Bø i Telemark 6 262 260 Nynorsk
0822 Sauherad kommune Sauherad 4 303 292 Nøytral

Administrative inndelinger[rediger | rediger kilde]

Medier[rediger | rediger kilde]

Distriktet har to lokalaviser, med Kanalen som dekker Nome kommune (Lunde og Holla) og Bø Blad som dekker Bø kommune.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Namnet blei Midt-Telemark». TA.no. Besøkt 14. januar 2020. «Midt Telemark er mest framtidsretta. Nome kjem til å bli med, og da har ein namnet klart [...] At Nome hadde sterke meiningar mot at dei to valde Midt-Telemark, vog ikkje tungt nok» 
  2. ^ «Vest-Viken et gammelt nazi-navn», Telemarksavisa

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]