Verdens ende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Verdens Ende)
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°3′29,563″N 10°24′25,715″Ø

Den karakteristiske modellen av et vippefyr på Verdens ende på Tjøme. Færder fyr kan sees i bakgrunnen drøyt en halv mil ute i Oslofjorden
Tjøme kommunes tusenårssted på Verdens ende fotografert under en friluftsgudstjeneste i august 2006.
Turgåere på svaberg ved Verdens ende.

Verdens ende[1] er navnet på sydspissen av Tjøme i Færder kommune i Vestfold, 26 km sør for Tønsberg. I vest ligger munningen av Tønsbergfjorden og i sør ligger Skagerrak. Fra svabergene på Verdens ende er det utsikt mot havet og den ytterste del av skjærgården i Vestfold med Færder fyr som det mest markante landemerke. Skjærgården utenfor Verdens ende er i dag en del av Færder nasjonalpark; Moutmarka i nordvest er også en del av nasjonalparken. På Verdens ende bygges nytt informasjonssenter for nasjonalparken.

Friområde og attraksjoner[rediger | rediger kilde]

Verdens ende er et vernet friområde på cirka 250 dekar. Stedet er et populært utfartssted med vakker natur, svaberg og småholmer, fiskeplasser, gode bademuligheter og flott utsikt utover havet. Den lange steinmoloen danner vern mot vær og vind for en av Tjømes største småbåthavner. Her ligger også flere fiskebåter. Like øst for Verdens ende ligger det gamle Grepan kystpensjonat.

Den vesle restauranten og det karakteristiske vippefyret med kurv til et kullbål ble bygd som turistattraksjoner i 1932,[2] samme år som Vrengen bru ble åpnet for trafikk. Det fantes også et enkelt saltvannsakvarium med fisker og sel. Det ble revet på 1970-tallet, og grunnmuren er nå grillplass. Skulpturen «Sjømannshustruen» av billedhoggeren Nina Nesje ble reist i 2004.[3]

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Tjøme kommunes tusenårssted ligger også på Verdens ende. Det er en sirkelformet plass, hellebelagt i stein med bjelker i heltre som er forankret i steinblokker og fungerer som benker. Plassen har tilgang fra parkeringsplassen med en sti. Tusenårsstedet er utformet av landskapsarkitekt Marianne Leisner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Innestengte fugler ved akvariet på Verdens ende tidlig på 1960-tallet

Verdens ende er et stedsnavn som ble til på begynnelsen av 1900-tallet, og det oppsto først blant sommergjestene som besøkte stedet. Navnet er direkte knyttet til turisttrafikk og det man i dag kaller merkevarebygging, og badegjestens aspekt er innbakt i navnet. Gamle tjømlinger hadde et helt annet perspektiv på verden. De var sjøfolk og hvalfangere, og var, på 1800- og 1900-tallet, kjent med farvann og havnebyer over hele kloden. Det var på ingen måte her på svabergene hjemme verden sluttet; det var heller her den begynte. Det visste alle smågutter på Tjøme for så seint som 50 år siden.

Helgerødtangen var stedets gamle navn, knyttet til Tjømes sørligste gårdbruk, Helgerød. Tidligere var stedet et utkikkspunkt for loser på jakt etter seilskuter.

Brev og kort postlagt på Verdens ende fikk tidligere et eget stempel.

Verdens ende ligger ved Færder nasjonalpark.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ yr.no. Verdens ende. Besøkt 14. februar 2017.
  2. ^ Vil redde verden på Verdens Ende, NRK 16. september 2009
  3. ^ Sjømannshustruen, Jekt og jaktfart - Kystkulturen, med flere bilder

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]