Preus museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Preus museum
PlasseringHorten
Etablert1995
Åpnet1995
Kart
Preus museum
59°25′33″N 10°29′17″Ø
Nettstedhttp://www.preusmuseum.no

Preus museum ligger på Karljohansvern i Horten i Vestfold. Lokalene er i fjerde etasje i Magasin A, en mursteinsbygning fra 1860-årene som også huser Marinemuseet.
Foto: Preus museum/Andreas Harvik

Preus museum er det nasjonale museet for fotografi i Norge. Museet ligger i Horten i Vestfold. Det ble åpnet av Leif Preus som Preus Fotomuseum i 1976. Den norske staten kjøpte samlingene i 1995 og flyttet museet til Karljohansvern i 2001. Styret oppnevnes av kulturdepartementet.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Museets bildesamling består av 325 000 fotografier fra norske og utenlandske fotografer. Bildet viser fotografene Bolette Berg og Marie Høeg i et bilde fra deres private fotosamling fra omkring 1900 der de leker med datidens kjønnsroller.
Polaroid-kameraer i museets tekniske utstilling.

Museet ble opprettet i 1995, da Staten kjøpte samlingene til det private Preus Fotomuseum, som ble grunnlagt av Leif Preus. Preus museum flyttet i mai 2001 inn i Magasin A på Karljohansvern i Horten, en times kjøring fra Oslo. Marinemuseet ligger i etasjene under Preus museum. Bygget, som tidligere var proviantlager for Den norske marinen, er fra 1860-tallet og ble tilpasset museumsformål i 2001 av arkitekt Sverre Fehn. Det er i dag Nasjonale Festningsverk som eier selve bygningen.

En av forløperne for museet var Norsk Fotohistorisk Forening som ble stiftet i 1974 for å spre kunnskap om og interesse for fotohistorie.[2][3] Ved etableringen var foreningens fremste mål å være pådriver for etablering av et nasjonalt fotomuseum. I april 2009 ble Preus museums venner og Norsk Fotohistorisk Forening samlet i én organisasjon.[2][4]

Samlinger og formål[rediger | rediger kilde]

Museets samlinger består av norsk og internasjonalt fotografi, fotoalbum og diverse andre former for bilder, kameraer og andre tekniske gjenstander som belyser fotografiets utvikling. Preus museum huser også et fagbibliotek og har en fotokonservator som arbeider med behandling og bevaring av fotografisk materiale.

Preus museum skal dekke de kunstneriske, kulturhistoriske og tekniske sidene ved fotografiet. Gjennom forskning, innsamling og bevaring skal museet skape grunnlag for, kunnskap om, forståelse for og opplevelse av fotografiet som historisk kulturytring, som samfunnsfenomen og som estetisk og kunstnerisk uttrykk. Gjennom formidling av fotohistorien skal museet spre kunnskap om, forståelse for og opplevelse av fotografiet som fremviser av natur, kultur og samfunn på en måte som viser både kontinuitet og endring, sammenheng og ulikheter. Museet skal videre, som nasjonalt fotomuseum, yte faglig hjelp til andre kulturinstitusjoner som vil formidle fotografi, fototeknologi m.m. Museet skal bistå Den norske stat med å erverve norsk og utenlandsk fotografi, gjenstander og annet relevant materiale. Museet skal samarbeide med andre institusjoner i inn- og utland.

Fra www.preusmuseum.no[5]

Bilder fra enkelte samlinger[rediger | rediger kilde]

Marcus Selmer[rediger | rediger kilde]

Håndkolorert positivkopi, saltpapir, størrelse: 412x300 mm

Elisabeth Meyer[rediger | rediger kilde]

Bilder fra hennes reiser gjennom India på 1920- og 1930-tallet

Axel Lindahl[rediger | rediger kilde]

Album

Julia Margaret Cameron[rediger | rediger kilde]

Bilder fra boken Idylls of the Kings

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om oss | Preus museum». www.preusmuseum.no (norsk). Besøkt 3. april 2022. 
  2. ^ a b «Om oss». Norsk fotohistorisk forening - Preus museums venner. Besøkt 24. april 2023. 
  3. ^ Erlandsen, Roger (2000). «Innledning». Pas nu paa! : nu tar jeg fra hullet! Om fotografiets 100 første år i Norge - 1839-1940. I samarbeid med Norges fotografforbund. s. 17. ISBN 8291780021. «Det viktigste forum for fotohistorisk interesserte har vært Norsk Fotohistorisk Forening siden den ble opprettet i 1974.» 
  4. ^ Lisabet Risa, historikar, tidlegare førstearkivar ved Statsarkivet i Stavanger (13. mars 2008). ««Norsk fotohistorisk forening – Preus museums venner»». Fotonettverk Rogaland. Besøkt 24. april 2023. «Norsk Fotohistorisk Forening og venneforeninga til Preus Museum har inngått eit samarbeid med tanke på å danna fellesforeninga «Norsk fotohistorisk forening – Preus museums venner»» 
  5. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 3. november 2012. Besøkt 5. mai 2013.  Preus museum: Om Preus museum

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]