Hopp til innhold

Slottsfjellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For å lese om musikkfestivalen Slottsfjell, se Slottsfjellfestivalen, for kulturminnet i Fredrikstad, se Slottsfjellet (Fredrikstad)
Slottsfjellet
Parti av platået på Slottfjellet med Slottsfjellstårnet og saluttkanoner.
LandNorges flagg Norge
Kart
Slottsfjellet
59°16′19″N 10°24′14″Ø

Slottsfjellet 1953, med borgmuren og andre ruiner etter Tunsberghus festning

Slottsfjellet (som opprinnelig het «Berget»[1]) er en ås i Tønsberg by i Vestfold fylke med en høyde på 63 moh. På platået på toppen ligger ruinene av en kirke og Tunsberghus festning fra middelalderen, samt Slottsfjellstårnet, byens landemerke, reist i 1888. Ved foten av åsen ligger Slottsfjellsmuseet. I flere år har det vært arrangementer på Slottsfjellet i forbindelse med Slottsfjellfestivalen og Middelalderfestivalen.

Slottsfjellet består av rombeporfyr som er en dagbergart. Larvikitt er dypbergart og stammer fra samme kammer i Oslofeltet. Det er flere lag med ulik porfyr og sprekker i åsen. Tønsbergitt er fra de eldste dypbergartene i regionen og stammer fra samme senter som Larvikitt og rombeporfyr. Tønsbergitt er brunlig/rødlig av farge.

Historikk

[rediger | rediger kilde]
Motivet i Tønsbergs kommunevåpen er hentet fra et segl fra 1200-tallet og skal minne om Slottsfjellet med borgen og fjorden nedenfor.

Slottsfjellet var tidligere et kongssete. Åsen ble i middelalderen lenge kalt Mikkelsberg etter Sankt Mikaelskirken på åsen.

Siden 1870-tallet har det blitt foretatt flere sprengninger i Slottsfjellet. I 1881 stod Slottsfjelltunnelen ferdig som Norges lengste jernbanetunnel da. Den ble seinere tatt i bruk som veitunnel. I tillegg er det tilfluktsrom og tilfluktsromforbindelser. Under andre verdenskrig ble det også sprengt ut rom i åsen.

I forbindelse med markeringen av tusenårsskiftet, ble Slottsfjellet valgt til Tønsberg kommunes tusenårssted.

Tunsberghus festning

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Tunsberghus festning

Tunsberghus festning (Castrum Tunsbergis) på toppen av åsen har sannsynligvis dominert byen og jordbruksområdene rundt også før 1100-tallet da baglerne forskanset seg der under beleiringen av Kong Sverre og Birkebeinerne. Tunsberghus gjennomgikk en storstilt utbygging i Håkon Håkonssons og Magnus Lagabøtes regjeringstid på 1200-tallet. Festningen var residenssete for Tønsberg len til 1503, da den ble brent ned og ikke bygd opp igjen. I dag er det bare lave ruiner igjen av anlegget på Slottsfjellet.

Slottsfjelltunnelen er en kort veitunnel på sjøsida av Slottsfjellet, mot Byfjorden. Den ble opprinnelig åpnet som jernbanetunnel i 1881.

Slottsfjellstårnet

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Slottsfjellstårnet

Tårnet på Slottsfjellet ble reist i 1888 på privat initiativ som et minnesmerke etter Tønsberg bys tusenårsjubileum noen år tidligere. Det er et 17 meter (60 fot) høyt utkikkstårn i stein formet i enkel, rundbuet nyrenessanse-stil som kan gi assosiasjoner til borgtårn fra middelalderen.[2] Fasaden er dekorert med innskriften «871-1871 Maa Byen som paa Tunet staar, faa blomstre nye Tusind-aar», og kongesignaturene «Haakon R 1. august 1906», «Olav R 1. juli 1958» og «Harald R. 9. mars 1992». Slottsfjellstårnet var i bruk som Tønsberg museum fra 1894 til 1930.

Steintårnet erstattet et utkikkstårn av tre som Tønsberg Sjømannsforening bygde i 1856 og som brant ned i 1874.[2]

Slottsfjellmuseet

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Slottsfjellmuseet

Kong Haakon og dronning Maud besøker Slottsfjellet under kroningsferden etter kroninga i Nidarosdomen sommeren 1906. I bakgrunnen sees museumsvillaen på Slottsfjellet.

Slottsfjelltårnet står sentralt i byens museumsarbeid. Tårnet rommet de første utstillingene til Tønsberg Museum ved etableringen i 1894. Museet fikk snart utstillinger også i en villaliknende bygning, og tårnet viste seg uhensiktsmessig som utstillingslokale. På 1900-tallet ble Tønsberg Sjøfartsmuseum opprettet. I 1930-årene var plassproblemene blitt prekære for byens museer. Vestfold Fylkesmuseum ble etablert i 1939 i samarbeid med bl.a. Vestfold Historielag. Tønsberg kommune stilte arealer til disposisjon på Tallak nær oppunder Slottsfjellet, både til nye utstillingslokaler og til et friluftsmuseum. Vestfoldtunet ble bygd opp i 1950- og 60-årene. I 2008 skiftet museet navn til Slottsfjellmuseet. Det er del av Vestfoldmuseene.

Museet formidler, i sine utstillinger og ved guidede turer, middelalderbyen Tønsbergs historie og Slottsfjellets historie.

Slottsfjellfestivalen

[rediger | rediger kilde]
Hver sommer arrangeres Slottsfjellfestivalen, en festival for rockemusikk, på fjellet og områdene omkring. Bildet viser Belle & Sebastian på hovedscenen på Tallak 2010.

Utdypende artikkel: Slottsfjellfestivalen

Slottsfjellfestivalen, eller egentlig Slottsfjell Festival eller bare Slottsfjell, er en rock- og popfestival som har blitt arrangert på Slottsfjellet og områdene rundt hver sommer siden 2003. En serie rockefestivaler med samme navn ble også arrangert tidlig på 1980-tallet.

Slottsfjell andre steder

[rediger | rediger kilde]

Navnet Slottsfjellet er også brukt om små fjell, åser og knauser andre steder i Norge, deriblant på ei øy utenfor Mandal, i Roan kommune i Nord-Trøndelag og om et Slottsfjellet i Fredrikstad med en jernalderborg som kulturminne.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Thuestad, Alma, Brendalsmo, Jan, Sollund, May-Liss & Guttormsen, Torgrim. (2016). «Bygdeborger» - en kulturminnekategori til begeistring og besvær. Heimen. 2. 295-309. https://doi.org/10.18261/issn.1894-3195-2016-03-04-05.
  2. ^ a b artemisia.no om Slottsfjellstårnet

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]