Treungen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tveitsund
LandNorges flagg Norge
FylkeTelemark
KommuneNissedal
Postnummer3855 Treungen
Areal1,01 km²
Befolkning542[a] (2023)
Bef.tetthet536,6 innb./km²
Kart
Treungen
59°01′14″N 8°31′13″Ø

Treungen kirke
Vanntårnet og lokstallen på nedlagte Treungen stasjon

Treungen (Tveitsund) er et tettsted og administrasjonssenteret i Nissedal kommune i Telemark. Tettstedet har 542[1] innbyggere per 1. januar 2023. Stedet er det eneste med over 200 innbyggere i kommunen. Det gammelnorske navnet på Treungen var «Þriðjungrinn», «tredjedelen», og henspiller sannsynligvis på en gammel bygdeinndeling.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Treungen ligger ved sørenden av innsjøen Nisser, og riksvei 41 (markedsført som Telemarksvegen) går gjennom tettstedet, nordover mot Vrådal og sørover mot Åmli i Aust-Agder. Riksveien er utbygd etter at Treungenbanen ble nedlagt i 1967. Treungen var banens endestasjon. Telemark Bilruter har rute mellom Åmli og Seljord. Den gikk tidligere helt til Arendal og erstattet den nedlagte jernbaneforbindelsen dit, men man må nå bytte buss flere ganger for å komme så langt.

Treungen er delt i to av Nisser og midt i tettstedet ligger Tveitsund bru, en flott steinbru prydet med betongsøyler. Brua ble fredet som kulturminne i 1999. Den er smal og trafikken er regulert med trafikklys. Gjestgiveriet er en karakteristisk bygning fra Treungens første tid som trafikknutepunkt med jernbanestasjon. Gjestgiveriet er i jugendstil og prydet med klassiske søyler.

Treungen har opp gjennom historien vært nært knyttet til byen Arendal og Aust-Agder fylke fordi innsjøen Nisser var en del av Arendalsvassdraget og hadde sitt utløp gjennom Nidelva. I tømmerfløtningens tid var Treungen et viktig knutpunkt. Hit ble tømmeret slept på Nisser før det ble sendt ut på reisen mot Arendal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023.