Hardangervidda nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hardangervidda nasjonalpark
Hardangervidda nasjonalpark
LandNorge Norge
OmrådeTelemark, Buskerud, Hordaland
Nærmeste byEidfjord, Haukeliseter
Areal3 422 km²
Opprettet1981

Hardangervidda nasjonalpark
60°8′0″N 7°30′0″E

Hardangervidda ved Sandhaug
Hardangervidda om vinteren.

Hardangervidda nasjonalpark er en norsk nasjonalpark som ligger innenfor Hardangervidda, Nord-Europas største høyfjellsplatå, i fylkene Buskerud, Telemark og Hordaland. Parken ble opprettet ved kgl. resolusjon 10. april 1981, for å «verne ein del av eit særleg verdfullt høgfjellsområde på ein slik måte at landskapet med planter, dyreliv, natur- og kulturminne og kulturmiljøet elles vert bevart, samstundes som området skal kunne nyttast for landbruk, naturvenleg friluftsliv og naturoppleving, jakt og fiske og undervisning og forsking»[1] og den dekker et område på 3 422 km².[2]. Forskriften trådte i kraft 1. juni 1981.

Nasjonalparken er Fastlands-Norges største, og strekker seg fra Numedal og Uvdal i øst og Røvelseggi i Ullensvang i vest. Den ligger i kommunene Odda, Ullensvang og Eidfjord i Hordaland fylke; Vinje og Tinn i Telemark fylke og kommunene Hol og Nore og Uvdal i Buskerud fylke ; og den grenser opp til Møsvatn Austfjell landskapsvernområde og Skaupsjøen/Hardangerjøkelen landskapsvernområde, og Bjoreidalen naturreservat.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparken representerer et særlig verdifullt høyfjellsområde. Den er viktig som tilholdssted for Europas største villreinstamme, og er sørligste utpost for fjellrev, snøugle og mange andre arter av arktiske planter og dyr. Nasjonalparken er også kjent for sine tallrike vann og vassdrag med fin fjellørret.

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

På vidda finnes det mange fangstanlegg fra tidligere tiders jakt på elg og rein.

Nordmannsslepa, som er de eldste ferdselrutene innlands mellom Østlandet og Vestlandet, går tvers over vidda.

Forvaltning og bruk av området[rediger | rediger kilde]

Hardangervidda er et populært turmål for mange og DNT (Den Norske Turistforeningen) har mange turisthytter der. I påsken er det populært for mange å gå fra hytte til hytte på Hardangervidda.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Fotnoter
Litteratur

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]