Skagerrak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skagerrak
Skagerrak-2005-IV-13 ubt.jpeg
TypeStrede
Areal 32 000 km²[1]
Lengde Ca. 240 km[2]
Bredde Ca. 140 km[2]
DybdeCa. 700 m (maks)[1]
200 m (snitt)[1]
TilløpStørre elver: Skienselva, Numedalslågen, Glomma, Mandalselva, Otra, Topdalselva, Nidelva
InnløpKattegat
UtløpNordsjøen
SkillerDanmark og Den skandinaviske halvøy
ForbinderNordsjøen og Kattegat
Del avNordsjøen
Posisjon
Skagerrak
Skagerraks avgrensning.

Skagerrak
58°N 10°Ø
Kart over bl.a. Skagerrak og Kattegat.
Skagerrak fra satellitt (NASA - WorldWind)

Skagerrak er havområdet som skiller Danmark (Nord-Jylland) i sør, Norge (Sørlandet) i nord og Sverige (Bohuslän) i øst. Skagerrak er en gren av Nordsjøen og en tenkt linje mellom Lindesnes fyr i Norge og Hanstholm fyr i Danmark danner grensen mot Nordsjøen i vest. En tilsvarende linje mellom Grenen ved Skagen i Danmark til Marstrand i Sverige angir grensen mellom havområdene Skagerrak og Kattegat. I nord grenser Indre Skagerrak til Ytre Oslofjord mellom Langesund i Telemark og Hvaler i Østfold.

Dybden varierer meget, fra Norge er det kort avstand til Norskerenna hvor dybden er opptil 725 meter, mens det utenfor Jylland er grunt langt til havs. Avstanden mellom Danmark og Norge er i lange partier ganske jevn. Helt ytterst, mellom Hanstholm og Lindesnes er riktignok avstanden 132 km/71,7 nm. Mellom Hanstholm og skjærgården utenfor Mandal er avstanden 113 km/61 nm, mellom Hanstholm og skjærgården utenfor Kristiansand 110 km/60 nm, mellom Hirtshals og skjærgården utenfor Grimstad 111 km/61 nm, og mellom Grenen og Tromøya ved Arendal 128 km/69 nm. Lenger nordøst øker avstanden igjen. Mellom Grenen og skjærgården i Båhuslän er avstanden kortere: 50 km/27 nm, og denne minker sakte som sikkert ettersom Grenen vokser i retning av Svenskekysten.

Korteste avstand over Skagerrak[rediger | rediger kilde]

Det er to-tre strekninger som konkurrerer om å være den korteste distansen over Skagerrak mellom Norge og Danmark, den ene går mellom Hanstholm i Danmark og Flekkerøya utenfor Kristiansand, den andre mellom Hirtshals i Danmark og skjærgården utenfor Grimstad.

Hanstholm-Flekkerøya[rediger | rediger kilde]

Avstanden mellom moloen i Hanstholm til Lille Svarten (NM93), et skvalpeskjær syd av Flekkerøya er 108,60 km (58,64 Nm).

Hirtshals-Lillesand[rediger | rediger kilde]

Avstanden mellom moloen i Hirtshals til skjærgården i Høvåg er rundt 110 km.

Hirtshals-Grimstad[rediger | rediger kilde]

Avstanden mellom moloen i Hirtshals til Hesnesbregen (NM97), en holme syd av Grimstad er 110,12 km (68,43 Nm).

Navnets opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Denne havstrekningen ble opprinnelig kalt Jyllands hav. Navnet Skagerrak kom inn i norsk språk med betegnelsen som var i bruk på nederlandske sjøkart i middelalderen. De var de eneste brukbare sjøkart som fantes på denne tiden og fikk innflytelse også fordi nederlandske skip stod for mye av trafikken på Sør-Norge og mot Østersjøen, (mens hanseatene dominerte handelen over Bergen).

Betegnelsen er satt sammen av det danske ordet Skagen og den nederlandske endelsen «-rak» som betyr «rett/bein/rak havstrekning» – altså den rette veien mot Skagen. Trafikken i Skagerrak med seilskip gikk i hovedsak langs norskekysten fordi skjærgården gav muligheter for å søke nødhavn i dårlig vær samtidig som man på denne ruten holdt unna de langgrunne, lumske farvannene langs danskekysten – blant annet med navn som Jammerbugt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Skagerrak Store norske leksikon
  2. ^ a b Skagerrak Encyclopedia.com

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]