Skagerrak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kart over bl.a. Skagerrak og Kattegat.
Skagerrak fra satellitt (NASA - WorldWind)

Koordinater: 58°N 10°Ø Skagerrak er betegnelsen på havområdet som skiller Danmark (Nord-Jylland) i syd, Norge (Sørlandet) i nord og Sverige (Bohuslän) i øst. Skagerrak er en gren av Nordsjøen og en rett linje mellom Lindesnes fyr i Norge og Hanstholm fyr i Danmark danner grense mot Nordsjøen. En rett linje mellom Grenen ved Skagen i Danmark og Marstrand i Sverige angir grensen mellom havområdene Skagerrak og Kattegat. I nord grenser Indre Skagerrak til Ytre Oslofjord mellom Langesund i Telemark og Hvaler i Østfold.

Dybden varierer meget, fra Norge er det kort avstand til Norskerenna hvor dybden er opptil 725 meter, mens det utenfor Jylland er grunt langt til havs. Avstanden mellom Danmark og Norge er i lange partier ganske jevn. Ytterst, mellom Hanstholm og Lindesnes er riktignok avstanden 132 km/71,7 nm. Mellom Hansholm og skjærgården utenfor Mandal er avstanden 113 km/61 nm, Hansholm og skjærgården utenfor Kristiansand 110 km/60 nm, Hirtshals og skjærgården utenfor Grimstad 111 km/61 nm, Grenen og Tromøya ved Arendal 128 km/69 nm, mens avstanden øker igjen lenger nord. Mellom Grenen og skjærgården i Båhuslän er avstanden kortere: 50 km/27 nm, og denne minker sakte som sikkert ettersom Grenen vokser i retning av Svenskekysten.

Navnets opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Denne havstrekningen ble opprinnelig kalt Jyllands hav. Navnet Skagerrak kom inn i norsk språk med betegnelsen som var i bruk på nederlandske sjøkart i middelalderen. De var de eneste brukbare sjøkart som fantes på denne tiden og fikk innflytelse også fordi nederlandske skip stod for mye av trafikken på Sør-Norge og mot Østersjøen, (mens hanseatene dominerte handelen over Bergen).

Betegnelsen er satt sammen av det danske ordet Skagen og den nederlandske endelsen «-rak» som betyr «rett/bein/rak havstrekning» – altså den rette veien mot Skagen. Trafikken i Skagerrak med seilskip gikk i hovedsak langs norskekysten fordi skjærgården gav muligheter for å søke nødhavn i dårlig vær samtidig som man på denne ruten holdt unna de langgrunne, lumske farvannene langs danskekysten – blant annet med navn som Jammerbugt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]