Skagerrak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skagerrak
TypeRandhav
Areal 32 000 km²[1]
Lengde Ca. 240 km[2]
Bredde Ca. 140 km[2]
DybdeCa. 700 m (maks)[1]
200 m (snitt)[1]
TilløpStørre elver: Skienselva, Numedalslågen, Glomma, Mandalselva, Otra, Topdalselva, Nidelva
InnløpKattegat, Oslofjorden
UtløpNordsjøen
SkillerDanmark og Den skandinaviske halvøy
ForbinderNordsjøen og Kattegat
Del avNordsjøen
Kart
Skagerrak
57°50′50″N 9°04′23″Ø
Kart over Skagerrak og Kattegat.
Skagerrak fra satellitt (NASA - WorldWind)

Skagerrak er havområdet som skiller Danmark (Nord-Jylland) i sør, Norge (Sørlandet) i nord og Sverige (Bohuslän) i øst. Skagerrak er en gren av Nordsjøen og en tenkt linje mellom Lindesnes fyr i Norge og Hanstholm fyr i Danmark danner grensen mot Nordsjøen i vest. En tilsvarende linje mellom Grenen ved Skagen i Danmark til Marstrand i Sverige angir grensen mellom havområdene Skagerrak og Kattegat.

I nord går Indre Skagerrak over i Ytre Oslofjord. Hvor grensen går er ikke klart definert, og omtales ulikt i ulike sammenhenger. Ofte brukes Skagerrak om området utenfor den ytterste skjærgården, slik at skillet går i en linje fra Svenner utenfor Stavern i vest, via Færder, til Torbjørnskjær utenfor Hvaler i øst.[3]

Dybden varierer meget, fra Norge er det kort avstand til Norskerenna hvor dybden er opptil 725 meter, mens det utenfor Jylland er grunt langt til havs.

Avstander over Skagerrak[rediger | rediger kilde]

Avstanden mellom Danmark og Norge er i lange partier ganske jevn. Helt ytterst, mellom Hanstholm og Lindesnes er riktignok avstanden 132 km/71,7 nm. Mellom Hanstholm og skjærgården utenfor Mandal er avstanden 113 km/61 nm, mellom Hanstholm og skjærgården utenfor Kristiansand 110 km/60 nm, mellom Hirtshals og skjærgården utenfor Grimstad 111 km/61 nm, og mellom Grenen og Tromøya ved Arendal 128 km/69 nm. Lenger nordøst øker avstanden igjen. Mellom Grenen og skjærgården i Båhuslän er avstanden kortere: 50 km/27 nm, og denne minker sakte som sikkert ettersom Grenen vokser i retning av Svenskekysten.

Det er to-tre strekninger som konkurrerer om å være den korteste distansen over Skagerrak mellom Norge og Danmark, den ene går mellom Hanstholm i Danmark og Flekkerøya utenfor Kristiansand, den andre mellom Hirtshals i Danmark og skjærgården utenfor Grimstad.

Navnets opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Denne havstrekningen ble opprinnelig kalt Jyllands hav. Navnet Skagerrak kom inn i norsk språk med betegnelsen som var i bruk på nederlandske sjøkart i middelalderen. De var de eneste brukbare sjøkart som fantes på denne tiden og fikk innflytelse også fordi nederlandske skip stod for mye av trafikken på Sør-Norge og mot Østersjøen, (mens hanseatene dominerte handelen over Bergen).

Betegnelsen er satt sammen av det danske ordet Skagen og den nederlandske endelsen «-rak» som betyr «rett/bein/rak havstrekning» – altså den rette veien mot Skagen. Trafikken i Skagerrak med seilskip gikk i hovedsak langs norskekysten fordi skjærgården gav muligheter for å søke nødhavn i dårlig vær samtidig som man på denne ruten holdt unna de langgrunne, lumske farvannene langs danskekysten – blant annet med navn som Jammerbugt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Skagerrak Store norske leksikon
  2. ^ a b Skagerrak Encyclopedia.com
  3. ^ «Faktaark: Indre Skagerrak». Statens kartverk. Besøkt 27. mai 2023. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]