Sauland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sauland
LandNorges flagg Norge
FylkeTelemark
Hjartdal
Innbyggernavnsaulending
Adm. senterSaulandtunet
Postnummer3692 Sauland
Befolkning772[a] (2015)
Høyde o.h.106 meter
Kart
Sauland
59°36′48″N 8°56′50″Ø

Sauland kirke

Sauland er en bygd (sogn) og administrasjonssenteret i Hjartdal kommune i Telemark fylke. Innbyggertallet ligger på over 800 personer per 2014, noe som tilsvarer over halvparten av husstandene i hele kommunen. Bygda ligger sør/øst i kommunen og er et av de tre sognene i Hjartdal. Stedet var fram til Notodden ble grunnlagt, et sentrum i Aust-Telemark, og hadde på den tiden blant annet sorenskriveren for dette området. Fram til 1860 hadde sognet en egen stavkirke (Sauland stavkirke) som ble revet ned og erstattet med den langkirken (Sauland kirke) som står der den dag i dag.

Sognet grenser til bygdene/sognene Tuddal, Gransherad, Heddal, Seljordsbygda og Hjartdalsbygda. Tidligere grenset den også til Bøbyen før nåværende kommunegrense ble satt.

Sauland skole er den eneste ungdomsskoleen i bygda og danner sammen med barneskolene grunnskolen i kommunen. Bygda har blant annet dagligvare, bensinstasjon, husflid, auksjon og brukthandel, bakeri, lege, barnehage, aldershjem, bank, gjestehus, kommunale kontorer, trygdekontor, bil- og lastebilverksted, trevare- og byggbutikk og skytebane.

Her ligger også Telemarks nest største mo, Ålamoen, der det periodevis blir tatt ut grus. Ålamoens utnyttbare volum er 20 776 , og moen inneholder 83 millioner m³ med masser. Moen er også blant de største i hele landet, noe som er med på å gjøre Hjartdal til den nest største gruskommunen i fylket. I årene framover er det planlagt å etablere et kraftverk (Sauland kraftverk) som vil dekke og utnytte store deler av bygda, der kraftstasjonen vil bli plassert i fjell nord for Skårnesgrenda.

Bygda er også kjent for funnet av mineralet thulitt, som er en manganrik rødrosa variant av mineralet zoisitt. Den ble først funnet typelokalisert mellom gårdene Kleppen og Øvstebø - nord for Sauland sentrum, der den ble oppdaget for nesten 200 år siden av svensken Anders Ekeberg.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det gammelnorske navnet var «Sviðurlandir/Sviðurland». Navnet betyr sannsynligvis «land som er ryddet ved brenning (sviða)». Tiden mellom 1600-tallet og 1900-tallet ble sognenavnet Sauland skrevet som blant annet Sourland, Souland og Saudland i ulike kilder.

Kjente personer fra Sauland[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]