Hirtshals

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 57°35′17″N 09°57′33″Ø

Hirtshals fyr

Hirtshals er en by i Vendsyssel i Danmark. Ved den danske kommunalreformen i 2007 ble Hirtshals kommune en del av Hjørring kommune. Tidligere var byen senter i Hirtshals kommune. Hirtshals har 6 665 innbyggere (2004). Byen er kjent for sin fiske- og fergehavn. Fergeforbindelse med Kristiansand, Larvik, Langesund, Stavanger og Bergen. Det går motorvei direkte til Aalborg og videre til Tyskland.

Hirtshals havn ble utbygget 1919–31, og sterkt utvidet i 1966. Den er Danmarks nest største fiskehavn etter omsatt mengde, bare overgått av Esbjerg på sørvestkysten av Jylland.

Nordsøakvariet i Hirtshals er et av Nordens fremste saltvannsakvarier, og vektlegger livet i Nordsjøen. Akvariet er tilknyttet Nordsømuseet, og det er gode overnattingsmuligheter i Hirtshals. Sommerturismen knyttet til museet og fergetrafikken er betydelig.

I nærheten av Hirtshals fyr ligger Bunkermuseet Hirtshals. 10. batteri er Danmarks eneste utgravde, komplette tyske forsvarsanlegg fra andre verdenskrig som er åpent for publikum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

danmarkstubbDenne danmarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.