Hirtshals

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hirtshals
LandDanmarks flagg Danmark
RegionRegion Nordjylland
KommuneHjørring kommune
TidssoneCET
Befolkning5857 (Hirtshals by) (2018)
Nettsidewww.hjoerring.dk/
Kart
Hirtshals
57°35′N 9°58′Ø

Hirtshals er en by i Vendsyssel i Danmark. Ved den danske kommunalreformen i 2007 ble Hirtshals kommune en del av Hjørring kommune. Tidligere var byen senter i Hirtshals kommune. Hirtshals har 5857 innbyggere (2018). Byen er kjent for sin fiske- og fergehavn. Hirtshals har fergeforbindelse med Kristiansand, Larvik, Langesund, Stavanger, Bergen, Tórshavn (Færøyene) og Seyðisfjörður (Island - ikke vinter). Det går motorvei direkte til Aalborg og videre til Tyskland.

Hirtshals havn ble utbygget 1919–1931 og sterkt utvidet i 1966. Den er Danmarks nest største fiskehavn etter omsatt mengde, bare overgått av Esbjerg på sørvestkysten av Jylland.

Nordsøakvariet i Hirtshals er et av Nordens fremste saltvannsakvarier og vektlegger livet i Nordsjøen. Akvariet er tilknyttet Nordsømuseet, og det er gode overnattingsmuligheter i Hirtshals. Sommerturismen knyttet til museet og fergetrafikken er betydelig.

I nærheten av Hirtshals fyr ligger Bunkermuseet Hirtshals. 10. batteri er Danmarks eneste utgravde, komplette tyske forsvarsanlegg fra andre verdenskrig som er åpent for publikum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]