Hirtshals

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hirtshals
View over Hirtshals from Hirtshals lighthouse - panoramio.jpg
Byen sett fra Hirtshals fyr.
LandDanmark Danmark
RegionRegion Nordjylland
KommuneHjørring kommune
Grunnlagt1995
TidssoneCET
Areal929,58 km²
Befolkning5857 (Hirtshals by) (2018)
Nettsidewww.hjoerring.dk
Posisjonskart
Hirtshals ligger i Danmark
Hirtshals
Hirtshals
Hirtshals (Danmark)

Hirtshals
57°35′N 9°58′Ø

Hirtshals er en by i Vendsyssel i Danmark. Ved den danske kommunalreformen i 2007 ble Hirtshals kommune en del av Hjørring kommune. Tidligere var byen senter i Hirtshals kommune. Hirtshals har 5857 innbyggere (2018). Byen er kjent for sin fiske- og fergehavn. Hirtshals har fergeforbindelse med Kristiansand, Larvik, Langesund, Stavanger og Bergen. Det går motorvei direkte til Aalborg og videre til Tyskland.

Hirtshals havn ble utbygget 1919–1931 og sterkt utvidet i 1966. Den er Danmarks nest største fiskehavn etter omsatt mengde, bare overgått av Esbjerg på sørvestkysten av Jylland.

Nordsøakvariet i Hirtshals er et av Nordens fremste saltvannsakvarier og vektlegger livet i Nordsjøen. Akvariet er tilknyttet Nordsømuseet, og det er gode overnattingsmuligheter i Hirtshals. Sommerturismen knyttet til museet og fergetrafikken er betydelig.

I nærheten av Hirtshals fyr ligger Bunkermuseet Hirtshals. 10. batteri er Danmarks eneste utgravde, komplette tyske forsvarsanlegg fra andre verdenskrig som er åpent for publikum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Flag of Denmark.svgDenne danmarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.