Tordenskioldeika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Tordenskjoldeika)
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°25,962′N 10°27,257′Ø

Tordenskioldeika

Tordenskioldeika i Kjølhalskogen i Horten er et av Norges eldste trær.

Om denne eika sies det at Peter Wessel Tordenskiold brukte eiketreet som pullert da han skulle fortøye skipet sitt, og når skipet skulle kjølhales ble trossa slått rundt treet. Bukten inn til treet heter dessuten Tordenskjoldbukta.

Eika ble fredet ved kongelig resolusjon 9. desember 1921 (Falkensten naturminne). Hvor gammelt treet er, er det ikke mulig å si, men den går for å være minst 800, kanskje bortimot 1000 år. Treet har blitt støttet opp og boltet, for å holde stammen sammen, og et gjerde er satt opp rundt treet som sikring den dagen treet faller. Tordenskioldeika er en hul eik.

Største trusselen mot treet var i 1993, hvor både oppheving av fredningen, samt fjerning av treet, ble diskutert. Fylkesmannens miljøvernavdeling var bekymret for sikkerheten rundt det sterkt medtatte treet, og avdelingen hadde ikke økonomiske midler til å foreta tilstrekkelig sikring, blant annet med inngjerding. Imidlertid førte disse planene til stort engasjement i byen, og mye omtale i lokalavisen Gjengangeren, og innsamling for å sikre området ble diskutert. Daværende ordfører Jon Brekke påpekte at eika representerer en viktig del av byens identitet, og et svært viktig kulturminne det var viktig å ta vare på.[1]

Sist treet er omtalt er i Gjengangerens lederartikkel 16. mars 2013, med tegning av Anders F. Kaardahl.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]