Hjalmar Johansen videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjalmar Johansen videregående skole
Skien fritidspark hovedinngang.jpg
Foto: Bitjungle
SkoletypeVideregående skole
Grunnlagt1832
FylkeVestfold og Telemark
BySkien
AdresseMoflatveien 38
3733 Skien
EierVestfold og Telemark fylkeskommune
RektorTrond Gausnes
Elever590[1]
Ansatteca. 140
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Hjalmar Johansen videregående skole
59°11′12″N 9°35′48″Ø

Hjalmar Johansen videregående skole ble opprettet i 1832, men het da Skien Søndagsskole. Skolen har siden den gang hatt en rekke ulike navn, og har hatt lokaliteter på flere ulike steder i Skien. Skolen fikk sitt nåværende navn i 2007, og er delt i to avdelinger: Fritidsparken


skolen har callinganlegg, egen kantine, auditorium og bibliotek.

som holder til på Skien fritidspark og Klosterskogen som ligger ved Sykehuset Telemark. Fra 1978 til 2007 het skolen Klosterskogen videregående skole.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skolen har røtter helt tilbake til 1832, hvor undervisningen fant sted i en stor trebygning på hjørnet av Hesselberggata og Lundegata. I dag holder Lunde barneskole til i denne bygningen. I den første tiden ble det kun undervist på søndager, og skolen gikk under navnet Skien Søndagsskole.[2]

I de første årene av skolens historie, ble den drevet med midler fra frivillig arbeid, gaver og skolepenger.[3] I 1853 kom skolen under offentlig drift, og navnet ble endret til Skiens Offentlige Tegneskole.

I perioden fra 1884 til 1934 gikk skolen under navnet Skien Tekniske Aftenskole. Senere har skolen hatt navnene Skien Yrkesskole, Grenland Yrkesskole og Klosterskogen videregående skole. Det sistnevnte navnet hadde skolen frem til 2007, da den fikk sitt nåværende navn, oppkalt etter offiseren og polfareren Hjalmar Johansen.

Den gamle hovedbygningen på tidligere Klosterskogen vgs.

Skolen har hatt tilhold på en rekke ulike steder i Skien. I 1958 flyttet skolen inn i helt nye lokaler på Moflata, i samme område som Sykehuset Telemark også holder til. Skolen hadde fortsatt tilhold i disse lokalene frem til og med skoleåret 2016-17, under navnet avdeling Klosterskogen.

På begynnelsen av 2000-tallet gjennomgikk Skienshallen en stor ombygging, og skolen holder til i det kommunale anlegget som kalles Skien fritidspark. Arkitekt for ombyggingen var Link signatur.

Fra august 2017 ble avdelingen med Teknikk og industriell produksjon på Klosterskogen flyttet til Skogmo videregående skole, og avdelingen for opplæring i mindre grupper ble flyttet til avdeling Fritidsparken, som nå er skolens eneste avdeling.[4]

Skolen har også en mindre voksenopplæringsavdeling i Skien fengsel.

Utdanningstilbud[rediger | rediger kilde]

Skolen tilbyr følgende utdanningsprogram:[5]

I tillegg tilbyr skolen også forberedende kurs for språklige minoriteter, tilrettelagt opplæring for elever med særskilte behov og for ungdom med autisme, en klasse for elever som har tilsyn av Kriminalomsorg i frihet og undervisning i Skien fengsel.

Kjente elever[rediger | rediger kilde]

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.

Liste over kjente elever ved Hjalmar Johansen Vgs

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ vilbli.no (besøkt 2009-06-14)
  2. ^ Ronald Haakonsen, Johan Arnt Rasmussen, Carl Jørgen Halvorsen, red. (1999). PIONERER viste vei i Grenland (PDF). Skien: Skiensfjordens Polytekniske Forening. ISBN 82-995213-0-0. Arkivert fra originalen (PDF) 22. februar 2014. 
  3. ^ a b Hj. Johansen vgs - Historikk Arkivert 29. juni 2008 hos Wayback Machine. (besøkt 2009-06-14)
  4. ^ «Hjalmar Johansen videregående skole». Telemark fylkeskommune (norsk). Arkivert fra originalen 10. desember 2018. Besøkt 9. desember 2018. 
  5. ^ «Utdanningstilbud - Hjalmar Johansen videregående skole». hjalmarjohansen.vgs.no (norsk). Besøkt 9. desember 2018.