Norsk Maritimt Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sjøfartsmuseet)
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°54′8,9532″N 10°41′54,542″Ø

Norsk Maritimt Museum
Oslo
Norwegian Maritime Museum oslo main-entrance.jpg
Inngangen til hovedbygningen.
ArkitektBirger Lambertz-Nilssen, Trond Eliassen
Etablert1914
MuseumstypeMaritimt museum
DirektørEspen Wæhle

Norsk Maritimt Museum på kartet over Oslo
Norsk Maritimt Museum
Norsk Maritimt Museum
Norsk Maritimt Museum på kartet over Oslo

Norsk Maritimt Museum, tidligere Norsk Sjøfartsmuseum, er et museum stiftet i 1914 i forbindelse med Jubileumsutstillingen på Frogner 1914, der museet fikk overta de sjøfartsrelaterte utstillingsobjektene. Disse måtte imidlertid lagres frem til 1929, da museet kunne flytte inn i lokaler på Norsk Folkemuseum, hvor det hadde tilhold til 1960. Da flyttet museet til nybygde lokaler på Bygdøynes i Oslo. 1. januar 2010 endret museet navn fra Norsk Sjøfartsmuseum til Norsk Maritimt Museum.

Museet har som hovedmål å være en landsdekkende institusjon som skal skape kunnskap om norsk sjøfart og virksomhet knyttet til kyst, sjø og vassdrag i historiske og samtidige perspektiver. Det er videre et mål å belyse hvordan dette har hatt og har betydning for kulturell, sosial og økonomisk utvikling i Norge. Museet har forvaltningsansvar for kulturminner under vann på strekningen fra Svenskegrensen til Åna-Sira.

Foruten faste utstillinger i hovedbygningen, Båthallen, malerisalen og Supervideografen, har museet også skiftende utstillinger og ulike arrangementer og foredrag – og Garibaldis grotte for de minste.

Polarskipet «Fram» som ligger like ved Norsk Maritimt Museum fikk tilhold i Frammuseet i 1935. Polarjakten «Gjøa» har siden 1972 også hatt tilhold på museumsområdet.

Ny båthall skal bygges for huse de arkeologiske funnene av to båter fra 1600-tallet i Bjørvika i Oslo. [1]

Tidligere direktører[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten innsikt|Aftenpstens historiebad nr. 11 2015]]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]