Hvalfangstmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°07′51,7″N 10°13′38,5″Ø Hvalfangstmuseet er et museum i Sandefjord. Det er det eneste spesialmuseet for hval og hvalfangst i Europa.

Midtpunktet for museet befinner seg i zoologisk avdeling og er en blåhval i full størrelse. De historiske utstillingene viser hvalfangstens utvikling, med vekt på alle verdenshav og moderne norsk storhvalfangst. I tillegg vises film fra norske hvalfangstekspedisjoner og dyr og fugler fra Arktis og Antarktis.

Hvalfangstmuseet er en del av Sandefjordmuseene som også omfatter Bymuseet, Sjøfartsmuseet og skipene «Southern Actor» og «Gaia». Hvalfangstmuseet er i tillegg en del av Vestfoldmuseene IKS.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hvalfangstmuseet Sandefjord bygget 1917

Forretningsmannen Lars Christensen fra Sandefjord begynte i 1914 å sysle med tanken om et museum over den omfattende hvalfangstnæringen han selv var en del av. Idéen fikk han blant annet fra hvalfangstmuseet i New Bedford i Massachusetts i USA som han hadde besøkt (New Bedford Whaling Museum). Den 23. mai 1917 kunne han overrekke museet til Sandefjord by, og museet fikk navnet Kommandør Chr. Christensens Hvalfangstmuseum etter Lars Christensens far.

Museet har siden etableringen gjennomgått store forandringer. Det ble utvidet i 1981 og det arbeides med planer for ytterligere utvidelse. Det opprinnelige museumsbygget fra 1917, tegnet av Niels Winge Grimnes, er imidlertid uforandret.

- Lars Christensen etablerte et museum over og for sin samtid, og vi bringer samtidsperspektivet videre ved å orientere oss mot aktuelle temaer innenfor blant annet forvaltning av hvalen som en av havets ressurser og miljøkonsekvensene av hvalfangsten. Samtidig vil vi legge vekt på å få fram historiene til de menneskene som var med i hvalfangsten på ulike måter, forteller museumssjef Sidsel Hansen.[1]

Drift[rediger | rediger kilde]

Hvalfangstmuseet er en del av Vestfoldmuseene. Vestfoldmuseene er et konsolidert museum opprettet som et interkommunalt selskap i 2009. Det er eid av 9 kommuner og fylkeskommunen. Vestfoldmuseene er både museum og arkivinstitusjon. Virksomheten har om lag 65 ansatte.

Samarbeidsavtalene med eierne forplikter Vestfoldmuseene til å drive og videreutvikle de enkelte virksomhetene i henhold til vedtatte målsettinger og strategier, samt de strategi- og handlingsplaner som vedtas av selskapet.

Den valgte organisasjonsmodellen med fem avdelinger skal bidra til sterkere fagmiljøer og mer effektiv drift. Målet er å skape en funksjonell struktur innenfor rammen av de institusjoner som inngår i Vestfoldmuseene.[2]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bjarne Aagaard: Fangst og forskning i Sydishavet. Annet bind, Nye tider. Oslo-1930, s. 419-432
  • Einar Wexelsen: Vel blåst! Kommandør Chr. Christensens Hvalfangstmuseum 75 år. Hvalfangstmuseets publikasjon nr. 28, Sandefjord-1993. Også trykt som Utkikksposten nr. 5 og 6, Sandefjord-1992.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Levende historie: Hvalfangst i perspektiv[død lenke]
  2. ^ «Drift – Hvalfangstmuseet». www.hvalfangstmuseet.no. Besøkt 30. november 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]