Henrik Ibsen Museum, Skien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°14′22,682″N 9°34′39,050″Ø

Henrik Ibsen Museum, Skien
Venstoep Skien main building.jpg
Venstøp i Skien, der Henrik bodde fra 1835 til 1843. Foto: Mahlum, 7. september 2006
MuseumstypeLitterært museum

Henrik Ibsen Museum
59°14′23″N 9°34′39″E

Henrik Ibsen Museum er et museum på den tidligere gården Ibsens Venstøp (historisk kalt Erlands Venstøp) i Gjerpen i Skien kommune, fem kilometer fra Skien sentrum. Gården var Henrik Ibsens barndomshjem i perioden 1835–1843, fra han var sju til han var femten år gammel. Organisatorisk er museet en del av Telemark museum. Museet fokuserer på temaene barndom, oppvekst og skolegang, og viser hvor mye denne perioden i livet betydde for Ibsens liv og diktning.

Ibsens barndom[rediger | rediger kilde]

Venstøp sett fra syd mot gavlveggen. Foto: Mahlum, 7. september 2006.

Knud Ibsen kjøpte gården Erlands Venstøp som landsted i 1833. Gården ble senere også kalt Ibsens Venstøp. Etter at Knud Ibsen måtte selge familiens bolig Altenburggården i Skien i 1835 flyttet familien til Venstøp, og ble boende der til 1843.

Huset og stedet forøvrig fremstår i dag slik det var på Ibsens tid. På Venstøp finnes både gamle interiører og moderne utstillingstenologi. Her levde Henrik Ibsen sammen med sine foreldre Marichen og Knud Ibsen og fire yngre søken; Johan, Nicolai, Hedvig og Ole.

Like før Henrik Ibsen ble konfirmert i Gjerpen kirke flyttet familien inn til Skien by igjen, til et hus i bydelen Snipetorp. Unge Henrik forlot hjemmet med jakten «Lykkens Prøve» 29. oktober 1843 for å bli apotekerlærling i Grimstad. Det kan altså ikke ha vært mange månedene han fikk bo i dette huset, men han kom tilbake i anledning broren Johans konfirmasjon i 1845. Som en spøkefull hilsen til familien malte han da sine søsknene i dyrs skikkelser på uthuspanelen. Johan ble fremstilt som ape og Ole som rev. Han skal også ha malt Hedvig som Bjørnebinne og selv den halte Nicolai skal ha fått dyreham på, men disse siste portrettene skal ifølge tradisjonen befinne seg på ukjent sted i USA.

Ibsengården på Snipetorp i Skien. Foto: Mahlum, 7. september 2006.
Silhuett av Henrik Ibsens mor, Marichen Ibsen, født Altenburg, fra 1820-årene.

Museet har åpent fra 12-17 på hverdager og 11-17 i helgene i sommermånedene.

Nettverket «Ibsenmuseene i Norge»[rediger | rediger kilde]

De tre Ibsenmuseene har inngått et eget nettverkssamarbeid. Henrik Ibsen Museum, Skien, på Venstøp like utenfor Skien har sitt fokus på Henrik Ibsens barndomsår, hans skolegang, oppvekst og familiære forhold, Ibsenmuseet i Grimstad ivaretar dikterens ungdom, første forelskelser og dikteriske debut, mens Ibsenmuseet i Oslo har ansvar for den gamle, verdensberømte dikter som etter 27 års opphold i utlandet vendte tilbake til Norge i 1891.

Ibsenmuseene inngår også i et samarbeid med andre litterære museer i Norden. Blant annet arrangeres det årlige seminarer som går på rundgang mellom de ulike aktørene i samtlige deltakerlandene. Ibsenmuseene fungerer ikke bare som litterære møtepunkter og dramatiske arenaer lokalt, men er på flere hold engasjert i ulike internasjonale sammenhenger som følger opp de temaene dramatikeren selv reiste i sin diktning.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jens Per Jensen: Ibsens Venstøp i Gjerpen, Gårder og landsteder i Skien og omegn,Byminner 12, Skien 1976, side 23-27
  • Per Kristian Heggeund Dahl: Streiflys. Fem Ibsen-studier. Ibsenmuseet. Oslo 2001. ISBN 82-91615-05-5
  • Philip E. Larson: Ibsen in Skien and Grimstad: his education, reading, and early works. Ibsenmuseene i Grimstad og Skien. Lillesand 1999. ISBN 82-992932-5-1
  • Vibeke Mohr: Henrik Ibsens barndom og oppvekst i Skien. Henrik Ibsen Museum Skien. Telemark Museum. Skien 2005.
  • Haave, Jørgen: Familien Ibsen. Museumsforlaget 2017. ISBN 9788283050455

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Henrik Ibsen Museum, Skien | Ibsenmuseet i Grimstad | Ibsenmuseet i Oslo