Løvøy kapell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Løvøy kapell
Kapellet1.jpg
Område HortenRediger på Wikidata
Bispedømme Tunsberg bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1200
EndringerRestaurert 1928-50
Arkitektur
TeknikkMur
ByggematerialeStein
Beliggenhet
Kart
Løvøy kapell
59°26′54″N 10°26′17″Ø

Løvøy kapell er en langkirke fra 1200-tallet på Løvøya i Horten kommune, Vestfold fylke. Nord-Jarlsberg prosti, Tunsberg bispedømme.

Kirkebygningen[rediger | rediger kilde]

Løvøy kapell er et steinkapell som er bygd en gang i tidsrommet 1223 – 1398 e.Kr. Langveggene er drøyt 10 meter og gavlveggene 7 meter. Etter tradisjonen skal den være bygget i Olav Kyrres regjeringstid (1066–1093). Kapellet var viet til St. Halvard og St. Martin.

St. Olavsbrønnen

Selve kirkeformen er kjent fra Orknøyene og Man, med skip og kor bygget sammen uten skillevegg. Også de sirkelrunde lysåpningene i gavlveggene er typiske kjennetegn for denne kirkearkitekturen. Av 1200-tallets opprinnelige kirkebygg er det gamle steinalteret fremdeles i bruk. Selve alterplaten har sin egen historie ettersom den kom til rette på Falkensten bruk der den hadde gjort tjeneste som dørhelle i mange år. Den ble brakt tilbake til kirkebygget under restaureringen på midten av 1900-tallet.

Etter reformasjonen 1536 lå kirken i mange år i ruiner. I 1882 ble ruinene fredet,[1] i 1928 ble restaureringsarbeidet tatt opp, og i 1950 kunne Løvøy kapell gjenåpnes til kirkelig bruk.

St. Olavsbrønnen som ligger ved kirken, var et av de viktigste valfartsstederØstlandet i katolsk tid, den ble regnet som en «hellig kilde» og man trodde at vannet i brønnen hadde helbredende kraft.[2] Løvøy var også stoppested for mange pilegrimer på vei til Nidaros.[3]

Interiøret[rediger | rediger kilde]

Alterbordet hører til kirkens eldste inventar. Det er murer av sten med marmor topp-plate.

Kunstnerparet Britt Bakken og Hans Gerhard Sørensen har stått for det meste av kirkens utsmykning, slik som Altertavlen – et korsformet mosaikkarbeide med motivet "Den oppstandne Kristus", den dreibare kleberstensdøpefonten med fire motiv fra Jesus liv og prekestol og alterring. Av andre nevneverdige detaljer kan nevnes det store krusifikset på nordveggen, som er et håndarbeide fra Oberammergau i Tyskland og kristusfiguren som står bak i kirkerommet, Denne er Italiensk, og innkjøpt til kapellet i København.

Kirkens orgel er plassert bak i kirkens nordvestre hjørne, og er bygget av Vestfold Orgelbyggeri i 1969, med en ekstra stemme lagt til i 2010.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bertelsen, 1939, s. 10
  2. ^ Bertelsen, 1939, s. 8
  3. ^ «Pilegrimsvandrer fra Borre til Løvøya». Gjengangeren. 17. august 2012. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]