Høyjord stavkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Høyjord stavkirke
Foto: Marit Irene Skaug
OmrådeSandefjord (2017–)
Andebu kommune (–2016)
BispedømmeTunsberg bispedømme
ByggeårMiddelalderen
Arkitektur
PeriodeRomansk
TeknikkStavkirke
ByggematerialeTre
TakrytterRestaurert i 1950-årene
KorFra siste del 1100-tallet
SkipEnskipet, fra 1275
Beliggenhet
Kart
Høyjord stavkirke
59°22′03″N 10°07′15″Ø
Høyjord stavkirke på Commons

Høyjord stavkirke (Haugagerðis kirkja) står i tettstedet Høyjord i Sandefjord kommune og har fått sitt navn etter gården den ble bygd ved. Det er den eneste stavkirken i Vestfold og den sydligste i Norge som har overlevd inn i vår tid fra middelalderen.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Høyjord stavkirke er en enskipet midtmastkirke. Det har vært vanlig å datere denne kirken til ca. år 1300, men den antas å ha blitt bygd i to faser. Koret er trolig reist i siste halvdel av 1100-tallet, mens selve skipet er fra ca. 1275. Dette kan indikere at deler av kirken har vært tatt ned og gjenoppbygd. Kirken hadde også svalganger fram til 1689, men siden har disse forsvunnet. Siste gang kirken ble restaurert var i perioden 19481953. Arbeidene ble ledet av arkitekt Otto L. Scheen. Det var under denne restaureringen at man oppdaget at kirken opprinnelig var en såkalt midtmastkirke. Midtstav og takrytter ble rekonstruert i 1952. Kirken ble gjenåpnet 20. september 1953.

Kirken er en av kun tre gjenværende midtmastkirker. De to andre er stavkirkene i henholdsvis Nore og Uvdal. Det er en type stavkirke med en sentralt plassert midtmast som bærer en takrytter med spir. Takrytteren er da et virkelig tårn og ikke bare et dekorativt innslag. I tillegg til den sentrale midtmasten har kirken 12 bærende staver. Hver av dem har sin egen unike dekor.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Høyjord stavkirke er en av tre bevarte midtmastkirker.
Vindfløyen fra middelalderen er bevart i Oldsaksamlingen.