Kviteseid (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kviteseid
Kviteseidgata sett fra brygga.
Foto: Aksel Syftestad Lister
LandNorges flagg Norge
FylkeTelemark
KommuneKviteseid
InnbyggernavnKviteseiding
Postnummer3850 Kviteseid
Areal1,36 km²
Befolkning793[a] (2023)
Bef.tetthet583,1 innb./km²
Preposisjoni Kviteseid
Kart
Kviteseid
59°24′15″N 8°29′28″Ø

Kviteseidbyen sett fra Kongsbergdammen.
Gamlebanken huser folkebiblioteket i Kviteseidbyen.
SIVA-næringshagen Telemark Næringshage utgjør sammen med tilknyttede bedrifter en av bygdas nye hjørnesteinsbedrifter.

Tettstedet Kviteseid, også kjent som Kviteseidbyen eller Kviteseid sentrum, er administrasjonssenteret i Kviteseid kommune i Telemark. Tettstedet har mange regionale funksjoner i Øvre Telemark. Tettstedet har 793[1] innbyggere per 1. januar 2023, og ligger ved fjordarmen Sundkilen som er en del av Telemarkskanalen. Kviteseidbyen vokste frem fra 1890-årene som følge av åpningen av Telemarkskanalen; tradisjonelt var Kviteseid en ren landkommune uten noe tettsted, og området ved Kviteseid gamle kirke utgjorde den viktigste felles møteplassen. Størstedelen av Kviteseids befolkning også i dag bor utenfor tettstedet.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Kviteseidbyen har vært navnet på sentrum i Kviteseid kommune siden 1890-tallet. Det var åpningen av Telemarkskanalen, med sterkt økendede trafikk av folk og gods langs vassdraget som resultat, som førte til at det vesle tettstedet med bypreg ved Kviteseid brygge vokste frem. Byen fungerte som trafikk-knutepunkt for en større del av Vest-Telemarkregionen. Her kom flere hoteller, skyss-stasjoner, krambuer og håndverkere. Etter hvert flere regionale funksjoner som apotek, dyrlege, sorenskriver m.m. i tillegg til kommunale kontor og tjenestefunksjoner.

De strukturelle endringene innen samferdselen i andre halvdel av 1900-tallet, der turisttrafikken sommerstid ble Telemarkskanalens eneste funksjon, skapte utviklingstrekk som trafikkmessig ikke var til Kviteseidbyens fordel. Utfordringene for kommunen og handelsnæringen i byen ble snudd fra å betjene en voksende trafikkstrøm vannveien, til å kompensere trafikksvikten på kanalen med trafikk via det fremvoksende landeveistrafikken i Telemark.

Andre halvdel av 1900-tallet ga Kviteseidbyen nye etableringer innen regional administrasjon og offentlig, regional tjenesteyting. Etableringene bidro til å forsterke Kviteseidbyens funksjon som regionalt administrasjonssenter i Vest-Telemark. Ringvirkningene av disse etableringene dempet konsekvensene av reduksjon og bortfall i kanaltrafikken.

Kviteseidbyen har i dag disse funksjonene[rediger | rediger kilde]

  • Kommunale kontor og kommunale funksjoner som helsesenter, omsorgssenter, omsorgsboliger, aldersboliger, tilrettelagte boliger for funksjonshemmede, psykiatrisk dagsenter, voksenopplæring, tilrettelagte arbeidsplasser (VTA), folkebibliotek.
  • Regionale kontor og offentlige tjenester: Vest-Telemark tingrett, Øvre Telemark jordskifterett, sekretariatet for Vest-Telemarktinget og Vest-Telemarkrådet, Vest-Telemark Næringsutvikling, Vest-Telemark Næringsbygg, Vest-Telemark Etablerarsenter, Familiekontoret i Øvre Telemark, Vest-Telemark barnevernskontor, Vest-Telemark PP-tjeneste, Telemark Kommunerevisjon IKS, NAV Kviteseid, Regionlensmannen for Vest-Telemark og Vest-Telemark Blad.
  • Telemark Næringshage AS, Telemarks eneste SIVA-godkjente næringshage med ca 50 kontorarbeidsplasser.
  • Regionale private tjenester: Hovedapotek for Vest-Telemark, regionale kontor innen bank og forsikring, tannklinikk.
  • En rekke handels- og servicebedrifter: Dagligvarer, bokhandel, byggevarer, klær, blomster og gaver, frisører, elektrisk/hvit-/brunvare, gullsmed, brukthandel, kafe og bakeriutsalg, restaurant, sommerkafe, internettkafe, fysioterapi, bakeri, smie, blikkenslagerverksteder, sølvsmie, regnskapskontor, div. konsulentfirmaer, advokatkontor, IKT-bedrifter.
  • Kviteseid folkebibliotek, forsamlingslokale, kulturhus, kirke.
  • Anløpssted for Telemarkskanalens turistbåter i sommersesongen. Gjestebrygge for småbåtene, servicebygg med dusj, vaskerom mv, turistinformasjon.

Kviteseidsmør[rediger | rediger kilde]

Kviteseidbyen har lang tradisjon innen smørproduksjon. Det første kjerneriet i byen kom i drift tidlig på 1890-tallet, og Kviteseidbyen ble kjent for det gode smøret. Flere av kjøpmennene i byen prøvde seg på kjerneridrift. Tidlig på 1900-tallet etablerte bøndene i Kviteseid sitt eget andelsmeieri; Kviteseid Meieri. Meieriet produserte ost, smør og konsummelk. Det var Kviteseid Meieri som utviklet det velsmakende Kviteseidsmøret.

Kviteseidmarken[rediger | rediger kilde]

Hvert år i februar går Kviteseidmarken av stabelen i Kviteseidbyen. Marken er en flere hundre år gammel tradisjon, som har sitt utspring i hestehandelen og travkjøringen opp gjennom tidene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]