Rauland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rauland kirke
Rauland kunstmuseum
Fiske ved Rauland

Rauland er en tidligere selvstendig kommune i Telemark. Den ble opprettet i 1860 ved grensereguleringer i Rauland sogn i Vinje og i Øyfjell sogn i Lårdal i Tokke. Den nye kommunen hadde ved opprettelsen 988 innbyggere. Det gammelnorske navnet var «Rauðaland», som sannsynligvis er sammensatt av «Rauði» (myrmalm) og «land».

Telemark Lærerhøgskole opprettet egen avdeling på Rauland i 1971. Som en del av Høgskolereformen i 1994, ble skolen en avdeling under Høgskolen i Telemark.

Rehabiliteringssenteret AiR as er en landsdekkende institusjon innen spesialisthelsetjenesten lokalisert i Rauland. Institusjonen har i tillegg til klinisk virksomhet også funksjon som nasjonalt kompetansesenter for arbeidsrettet rehabilitering – dette innebærer oppgaver innen forskning, fagutvikling, formidling og nettverksbygging.

Sentrum i Rauland heter Krossen og har to dagligvarebutikker, en sportsforretning, blomsterforretning, bank, kunstgalleri, turistkontor, husflidsutsalg, en bensinstasjon og to skjenkesteder.

1. januar 1964 ble Rauland kommune med 1 656 innbyggere slått sammen med Vinje til den nye Vinje kommune.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 59°41′41,197″N 8°3′45,947″Ø