Melsomvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Melsomvik
Melsomvik
Melsomvik - kommunegrensene markert med svart strek og bysentrum med grått.
LandNorge Norge
FylkeVestfold og Telemark
KommuneSandefjord
(før 2017: Stokke)
Areal1,35 km²
Befolkning2 054[a] (2020)
Bef.tetthet1 521,5 innb./km²
Postnummer3159 Melsomvik

Melsomvik
59°13′00″N 10°21′00″Ø

Melsomvik er et tettsted i Sandefjord kommune i Vestfold. Tettstedet hadde 2 054[1] innbyggere pr. 1. januar 2020 og ligger på vestsiden av Tønsbergfjorden. Bebyggelsen består hovedsakelig av eldre små trehus, og stedet er et populært feriemål for sommerturister og hyttegjester.

Tettstedet lå inntil 1. januar 2017 i Stokke kommune da denne slo seg sammen med Andebu og Sandefjord kommuner.

På Melsom gård rett nord for Melsomvik ligger Melsom videregående skole med linjer for naturbruk og medier og kommunikasjon. Tidligere var det landbruksskole på stedet.

Melsom skole er en barneskole i tettstedet Melsomvik i Sandefjord kommune i Vestfold. Skolen ligger like ved Melsomvikveien (fylkesvei 303) like nord for tettstedet.
Melsom videregående skole, tidligere Vestfold landbruksskole, er det reist en bauta over Jacob Sverdrup (1775–1841). Som den første landbrukslæreren i Norge opprettet han et «akerdyrkingsseminar» på Sem Hovedgård i Borre i 1825.

Historie[rediger | rediger kilde]

På grunn av sin kystlinje og nærhet til Norges eldste by, Tønsberg, har Melsomvik en historie som strekker seg langt tilbake i tid. Stedet har vært havn og opplagsplass for båter helt siden leidangsflåten lå der i middelalderen. ,Fra 1897 til 1899 anla marinen en egen opplagshavn. Den var beregnet på vedlikehold av fartøysmateriell, utrustning og bemanning ved mobilisering. Melsomvik ble nedlagt som opplagshavn like etter 1920, men fortsatte som marinedepot fram til 1964. Det er i dag flere kulturminner i Melsomvik, deriblant krigsbunkere og våpenlagringshaller fra begynnelsen av 1900-tallet. Håøya fort og Sundås batteri ble anlagt rundt den samme tiden bla. for å beskytte innseilingen inn Tønsbergfjorden til Melsomvik.

Unionsoppløsningen[rediger | rediger kilde]

Det ingen i Norge visste i 1905, var at de svenske militære hadde planer som ville gjort Vestfold til en krigsskueplass. Disse gikk ut på å okkupere Hvaler og isolere Vestfold ved bombardement av veier og jernbane ved Holmestrand og Larvik. Deretter skulle Tønsbergfjorden stenges. For å knuse de norske skipene som lå i Melsomvik, skulle svensk infanteri og artilleri landsettes på Tjøme. På Nøtterøy skulle ilandstigning skje nord for Nordre Årøy. Soldatene skulle deretter ta seg opp til toppen av Vardås og starte bombardementet av Håøya. Så kunne Melsomvik knuses.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 6. oktober 2020. Besøkt 9. oktober 2020. 
  2. ^ Melsomvik og 1905, hefte utgitt i 2005 på initiativ av Stokke kommune.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Koordinater: 59°13′20″N 10°20′18″Ø