Melsomvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Melsomvik
Melsomvik
Melsomvik - kommunegrensene markert med svart strek og bysentrum med grått.
Land Norge Norge
Fylke Vestfold
Kommune Stokke
Areal 1.33 km²
Befolkning 2 071[a] (2015)
Postnummer 3159 Melsomvik

Melsomvik er et tettsted i Stokke kommune i Vestfold. Tettstedet har 2 071[1] innbyggere per 1. januar 2015, og ligger ved Tønsbergfjorden. Bebyggelsen består hovedsakelig eldre små trehus, og stedet er et populært feriemål for sommerturister og hyttegjester.

Historie[rediger | rediger kilde]

På grunn av sin kystlinje og nærhet til Norges eldste by Tønsberg har Melsomvik en historie som strekker seg langt bak i tid. Stedet har vært havn og opplagsplass for båter helt siden leidangsflåten lå der i middelalderen.

Fra 1897 til 1899 anla marinen en egen opplagshavn. Den var beregnet på vedlikehold av fartøysmateriell, utrustning og bemanning ved mobilisering. Melsomvik ble nedlagt som opplagshavn like etter 1920, men fortsatte som marinedepot fram til 1964. Det er i dag flere kulturminner i Melsomvik, deriblant krigsbunkere og våpenlagringshaller fra begynnelsen av 1900-tallet. Håøya fort og Sundås batteri ble anlagt rundt den samme tiden bla. for å beskytte innseilingen inn Tønsbergfjorden inn til Melsomvik.

På Melsom gård rett nord for Melsomvik ligger Melsom videregående skole med linjer for naturbruk og medier og kommunikasjon. Tidligere var det landbruksskole på stedet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (11. desember 2015). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 25. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Koordinater: 59°13′20″N 10°20′18″Ø