Hopp til innhold

Sandefjord lufthavn, Torp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandefjord lufthavn, Torp
IATA: TRF – ICAO: ENTO
Basisdata
FlyplasstypeSivil (fra 1958)
EierSandefjord kommune
(43,26 %)
Vestfold fylkeskommune
(43,26 %)
Vestfold Flyplassinvest AS
(13,48 %)[1]
OperatørSandefjord Lufthavn AS
BetjenerØstlandet
BeliggenhetSandefjord, Vestfold
Åpnet1956
Høyde86,0 m / 282 ft
59°11′12″N 10°15′31″Ø
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
18/36 2 669 8 757 Asfalt
Statistikk (2017)
Passasjerer 2 050 914
Flybevegelser 37 167
Nettside
http://www.torp.no/
Kart
Sandefjord lufthavn, Torp
59°11′12″N 10°15′31″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Sandefjord lufthavn, Torp (IATA: TRF, ICAO: ENTO) er en sivil lufthavn som eies og drives av Sandefjord Lufthavn AS. Lufthavnen er den nest største og travleste på Østlandet, etter Oslo lufthavn, Gardermoen. Lufthavnen ligger nord for Sandefjord og har én rullebane med en lengde på 2 669 m.

Lufthavnen drives med konsesjon fra Samferdselsdepartementet, og er en av få store flyplasser i Norge som ikke er eiet eller drevet av staten ved Avinor. Lufthavnen eies av Vestfold fylkeskommune, Sandefjord kommune og Vestfold Flyplassinvest AS. Eiersiden har også blant annet bestått av de tidligere Vestfold og Telemark fylkeskommune, Sandar kommune og Stokke kommune.

Sandefjord Lufthavn AS, lufthavnens operatør, ble kåret til Årets Vestfoldbedrift i 2002.

Pilot Flight Academy, Skandinavias største flyskole, og European Helicopter Center holder til på lufthavnen.

Etableringen i 1950-årene

[rediger | rediger kilde]

Byggingen av det anlegget NATO navnga Torp flystasjon startet i 1950, etter godkjennelse fra Stortinget om å bygge en ny flystasjon ved Sandefjord i nabokommunen Sandar, grunnet mangel på tilgjengelig arealer i daværende Sandefjord. Dette ble også gjort istedenfor å utvide eksisterende Tønsberg flyplass, Jarlsberg i daværende Sem kommune. Anlegget ble da bygget med inntjente NATO-infrastrukturmidler fra andre verdenskrig, for militært bruk av Luftforsvaret. Dog, i 1952, ble det avgjort av Stortinget at de ikke ville godta regjeringens forslag fra 1951 om å endre Norges basepolitikk til fordel for NATO allikevel. Stortinget godtok heller ikke at NATO skulle få lov til å stasjonere amerikanske soldater eller fly på norsk jord under fredstid. Byggingen av flystasjonen fortsatte på tross av denne avgjørelsen. I praksis så fikk Vestfold fylke og Sandar kommune en helt ny og gratis flyplass finansiert av NATO ved ferdigstillelsen.[2]

Flyplassen åpnet 2. juli 1956. De første bevegelsene ved flystasjonen ble foretatt med militære jagerfly av typen F-84, med majorene Riegels og Ebbesen som piloter av hvert sitt fly. Siden Stortinget forhindret NATO i å kunne ta i bruk den nye flystasjonen som forventet, og fordi Luftforsvaret allerede hadde tatt i bruk Rygge flystasjon i Østfold som hovedflystasjon for Østlandet, så lå Torp for det meste ubrukt frem til sivil luftfart ble aktuelt.

De fleste av de få sivile flygningene i Vestfold ble fortsatt foretatt av Jarlsberg flyplass, som lå rett utenfor Tønsbergs bykjerne. Dette ble sett på som en viktig strategi, da Tønsberg var Vestfold sin fylkeshovedstad. I denne perioden så fungerte Torp for det meste som et slags mellomstopp for fly som kom fra, eller som var på vei til, både Fornebu og Jarlsberg. Etter lange og harde forhandlinger, startet sivile flygninger fra lufthavnen i 1958. I nyere tid opererte blant annet Norsk Air med ruter til Bergen, Stavanger og Trondheim. Senere tok Widerøe over, som i dag opererer med en rekke destinasjoner, både innenriks og utenriks.

Nesten hele Torp flyplass lå i nabokommunen til Sandefjord i Sandar fra opprettelsen i 1952 som også var en av eierne frem til staten valgte å slå sammen Sandefjord og Sandar kommuner 1. januar 1968. Unntaket var deler av den nordlige og sørlige deler av rullebanen som lå i Stokke, frem til kommunesammenslåingen med Sandefjord 1. januar 2017. Siden 2017 har hele flyplassen ligget i Sandefjord.

[rediger | rediger kilde]

Lufthavnen har byttet navn mange ganger siden opprettelsen. Første gang var allerede i 1958, da flyplassen byttet navn fra Torp flystasjon til Torp flyplass etter overgang til sivil trafikk. I 1984 fikk Torp flyplass navnet Sandefjord Torp. I 1997 fikk flyplassen navnet Sandefjord lufthavn, Torp da Ryanair fløy for første gang fra Torp, rett etter nedleggelsen av Oslo lufthavn, Fornebu. I 2013 byttet Sandefjord lufthavn, Torp navn til Torp Sandefjord lufthavn. Hensikten var å fronte Torp-navnet, med en ytterligere strategi på å skape en ny, mer moderne profil og navn. De mange navnendringene på få år har blitt møtt med kritikk av både media, folk og flyselskaper.[3][4]

Gisseldramaet i 1994

[rediger | rediger kilde]

I 1994 ble Torp involvert i en av norgeshistoriens mest dramatiske gisselsituasjoner da to svenske ranere flyktet fra politiet etter et bankran utenfor Larvik. Med to politibetjenter og et eldre ektepar som gisler endte de opp på Torp, der beredskapstroppen aksjonerte og frigjorde gislene.

Åpningen av Gardermoen i 1998

[rediger | rediger kilde]

Da flyplassen på Fornebu ble stengt og Gardermoen samtidig ble åpnet 8. oktober 1998, ble avstanden til Østlandets eneste større flyplass mye lenger for store deler av befolkningen på det sørvestlige Østlandet, med det resultat at markedet for en flyplass nummer to rundt Oslofjorden, ble betraktelig større. Statlige myndigheter ønsket imidlertid ikke at kundegrunnlaget for den nye hovedflyplassen på Gardermoen skulle svekkes. Derfor er Sandefjord lufthavn, Torp utviklet av Sandefjord kommune og Vestfold fylkeskommune, som sammen har aksjemajoriteten i flyplasselskapet.

Lavprisselskapenes inntog

[rediger | rediger kilde]

Da lavprisselskapet Ryanair åpnet rute mellom Sandefjord Torp og London Stansted i 1997, startet en ny æra for flyplassen på Torp. Senere startet det ungarske lavprisselskapet Wizz Air også flygninger fra Torp. I 2010 startet Norwegian Air Shuttle en ny rute mellom Torp og Alicante, og dette førte til at flyplassens passasjertall mangedoblet seg. Med de nye rutetilbudene utviklet lufthavnen seg fra å være en liten regional flyplass til å bli en av Norges store flyplasser. I 2012 åpnet Norwegian ny base på Torp, men etter kort tid ble basen lagt ned igjen, fordi Norwegian ikke så lønnsomheten ved den lille sekundærflyplassen i forhold til Gardermoen.

Statistikk

[rediger | rediger kilde]


Flyselskaper og destinasjoner

[rediger | rediger kilde]

Passasjerdestinasjoner

[rediger | rediger kilde]
Flyselskap Destinasjoner  
Ryanair Alicante, Bergamo, Gdańsk, Kraków, London-Stansted, Málaga, Manchester, Poznań, Riga, Warszawa-Modlin, Wrocław, Zagreb
Sesong: Dubrovnik (starter 4. april 2024), Palma de Mallorca, Pisa (starter 1. april 2024)
Scandinavian Airlines København
Sunclass Airlines Sesongbasert charter: Chania, Gran Canaria
Widerøe Bergen, København, Stavanger, Trondheim
Sesong: Firenze, Nice
Wizz Air București-Otopeni, Gdańsk, Katowice, Lublin, Skopje, Szczecin, Warszawa-Chopin
Sesong: Tirana

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ https://www.torp.no/footer/om-torp/
  2. ^ «Historien til TORP Sandefjord lufthavn». TORP (norsk). Arkivert fra originalen 21. januar 2021. Besøkt 28. januar 2021. 
  3. ^ «Ikke lenger Sandefjord lufthavn Torp». Tønsbergs Blad - www.tb.no (norsk). 23. januar 2013. Besøkt 28. januar 2021. 
  4. ^ Jensen, Rune (8. januar 2015). «Flyplassen har sju ulike navn». NRK Telemark og Vestfold. Besøkt 28. januar 2021. «Sandefjord lufthavn Torp endret navn til Torp Sandefjord lufthavn. De utenlandske flyselskapene har lagt til navnet Oslo. Nå får flyplassen kritikk for navneforvirring.» 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]