Politihøgskolen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Politihøgskolen
Politihøgskolen
MottoPolitihøgskolen - kunnskap for et tryggere samfunn
Grunnlagt1889, 1920, 1992
TypeHøgskole
Beliggenhet Oslo, Bodø, Stavern og Kongsvinger
Nettstedwww.phs.no
Politihøgskolen i Bodø

Politihøgskolen (PHS) er en statlig høyskole i Norge og er den sentrale utdanningsinstitusjonen for Politi- og lensmannsetaten. PHS er underlagt Politidirektoratet og har til oppgave å gi både grunnutdanning på bachelornivå for etatens ansatte og utdannelse på masternivå. PHS driver forsknings- og utviklingsarbeid, videreutdanningstilbud og faglig formidling innen høgskolens fagområder.

Skolen har for ordinær vanlig bachelorutdanning, 3 studiesteder: Oslo (Oslo), Bodø (Nordland) og Stavern (Vestfold).

I tillegg disponeres kurs- og øvingssenter i både Stavern (Vestfold) og Kongsvinger (Hedmark). Politihøgskolen ble etablert i 1992 og fikk full høyskoleakkreditering i 2004. Dens forløper var Statens Politiskole (1920-1992).

Den organiserte politiopplæringens historie startet i Kristiania-politiet i 1889. I 1920 ble Statens Politiskole opprettet som etatsskole. Utdannelsen var toårig. I 1989 bestemte regjeringen at Statens Politiskole skulle omdannes til høyskole med navnet Politihøgskolen. Det ble bestemt at politiutdannelsen skulle økes til tre år, og at Politihøgskolen skulle bli en akademisk institusjon som også drev forskning. I 1990 ble Politihøgskoleprosjektet opprettet med Rolf B. Wegner som sjef, for å forberede opprettelsen av Politihøgskolen. I 1992 ble Statens Politiskole så omdannet til Politihøgskolen. Politihøgskolen fikk full institusjonell akkreditering som høyskole 18. juni 2004 (i perioden 1992–2004 hadde høyskolen akkreditering for enkeltstudier på høyskolenivå).

Statens Politiskole og Politihøgskolen har holdt til på Majorstuen i Oslo siden starten. I 1997 ble det i tillegg etablert en avdeling i Bodø, Politihøgskolen i Bodø. Det har også blitt etablert avdelinger i Stavern og på Kongsvinger.

Grunnet stadig økende antall plasser og krav til etterutdanning søker PHS nå etter nye lokaler i Oslo-området.[1]

Studietilbud[rediger | rediger kilde]

Grunnutdanning[rediger | rediger kilde]

Skolens bachelorutdanning går over tre år, gir teoretisk og praktisk kunnskap som danner grunnlag for tjeneste i politiet og utdanner generalister til alle landets politidistrikter. Første år (B1) innebærer undervisning ved Politihøgskolen, andre år (B2) er et år i praksis med veiledning ved en av Politietatens driftsenheter og tredje år (B3) er et avsluttende år på høyskolen. Studentene undervises i bl.a. politifag, idrett, samfunnsvitenskapelige fag og juridiske fag. Utdanningen er fra 2004 godkjent som bachelorgrad. Studentene bærer uniform i alle tre studieår, og i praksisåret tildeles studentene begrenset politimyndighet (begrenset til tjenestetid og politidistrikt).

Opptak til grunnutdanningen foretas av egne opptaksnemnder som plukker ut søkere etter nærmere kriterier fastsatt av Justisdepartementet. Opptaksprosessen består av fysiske tester og vurdering av personlig egnethet.

Masterstudium[rediger | rediger kilde]

Som første land i Skandinavia startet Politihøgskolen i 2006 et masterstudium i politivitenskap med 20 studenter i første kull. Dette er et treårig deltidsstudium som gir 120 studiepoeng. Opptakskravene er enten politihøgskole, juridisk embetseksamen eller treårig høgskoleutdanning/bachelorgrad.[2] I 2016 etablerte Politihøgskolen et nytt masterstudie, erfaringsbasert mastergrad i etterforskning med et omfang på 90 studiepoeng.[3]

Etter- og videreutdanning[rediger | rediger kilde]

PHS har faglig ansvar for etterutdanningen i Politi- og lensmannsetaten, det meste i Oslo. Kurs i regi av PHS inkluderer hundeførerkurs, kurs i bekjempelse av terrorhandlinger og grunnkurs UEH. Avdeling for etter- og videreutdanning avholder ca. 40 utdanninger i året, og emnene omfatter bl.a. etterforskning, beredskap, sivile gjøremål, forvaltning, ledelse og obligatorisk utdanning for politijurister.

Forskning[rediger | rediger kilde]

Politihøgskolen gjennomfører forskning innen fag som kriminologi, politivitenskap, jus, psykologi og sosiologi. Politihøgskolen har en egen forskningsavdeling, men også i de andre avdelingene utføres det forskning.

Ledelse[rediger | rediger kilde]

Justisdepartementet oppnevner styret for PHS, som skal være på 11 personer. Seks av disse skal være eksterne og samlet representere vide politifaglige og samfunnsfaglige interesser. I styret skal også studentene være representert.

I statsråd 17. desember 2010 ble Håkon Skulstad åremålsbeskikket som ny sjef for Politihøgskolen for en periode på seks år.[4] Leder for avdelingen i Bodø er Torje Stokland. Leder for avdelingen i Stavern er Siw Thokle.

Rektorer / politihøgskolesjef[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fremtidig lokalisering av Politihøgskolen». Politiforum. Arkivert fra originalen 28. september 2007. 
  2. ^ «Master in Police Science». PHS. 
  3. ^ «Master | www.phs.no». www.phs.no. Besøkt 19. november 2016. 
  4. ^ Ny rektor ved Politihøgskolen http://www.phs.no/no/Om-PHS/Nyheter-og-media/Nyheter/Ny-rektor-ved-Politihogskolen/
  5. ^ beredskapsdepartementet, Justis- og (22. mai 2017). «Ny sjef for Politihøgskolen». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 22. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Inntil 150 studenter til ny politihøgskole på Kongsvinger – relatert nyhetssak